Rosengren om succén: ”Det finns inga hinder”
Publicerad 2018-01-24
Oseedade Kyle Edmund, 23, stormar fram i Australian Open.
Brittens svenske tränaren Fredrik ”Fidde” Rosengren, 57, pratar om succén och avslöjar framgångsreceptet.
– Det är inga hemligheter, det är ett mentalt spel. Våga ta scenen! Och inga jävla ursäkter, säger Rosengren till Sportbladet.
Kyle Edmunds vann två Grand Slam-titlar i dubbel som junior. Men som senior har han inte gjort mycket väsen av sig – fram till nu.
Den 23-årige britten gör succé i Australian Open. För första gången någonsin nådde han kvartsfinal – där slog han ut världstrean Grigor Dimitrov. På torsdag morgon, 09.30 svensk tid, spelar han semifinal mot Marin Cilic.
”Det finns inga hinder”
En orsak till succén i Melbourne stavas Fredrik ”Fidde” Rosengren.
– Det var första gången i hans liv som han spelade kvartsfinal. Och han gör det på det sättet – det är fantastiskt. De taktiskt bitarna vi hade pratat om mot Dimitrov satte han direkt. De visade att han har bra balans i kroppen. Han har varit blockerad under flera matcher, inte titta på oss på läktaren, säger ”Fidde” till Sportbladet.
– Han är ruskigt bra i tennis, det finns inga hinder. Det är han själv som bestämmer vilken rankning han kommer att ha i framtiden. Sedan handlar det om hur han kommer att orka med succén. Du kan tänka dig engelska tidningar – det är fullständigt kaos. Men där är min rutin bra. Jag har varit med förut och för mig är det inte så jävla upphetsande och det håller Kyle lugn. Han har sagt till mig inför matcher att han har haft roligt, så han har inte varit lika nervös inför matcherna.
”Fidde” Rosengren har tidigare tränat bland andra Jonas Björkman, Magnus Norman, Joachim ”Pim-Pim” Johansson och Robin Söderling.
Men det här är något nytt.
– Man får ta saker väldigt försiktigt, det är inte den där råa attityden rätt upp i ”fejan”. Här får jag jobba på ett helt annat sätt, det är en den nya generationen. Jag får ändra mig som coach mot vad jag gjorde för tio år sedan. De har så många som klappar dem medhårs – då blir det totalchock om jag går fram som en ångvält. Men det gör inte jobbet mindre intressant. Det känns privilegierat att på ålderns höst uppleva en sån kille.
Samarbetet i tre månader
Vi backar bandet.
Rosengren och Edmund började arbeta tillsammans i slutet av oktober, så samarbetet är tre månader gammalt.
Först var de i Kina i några veckor, då satt ”Fidde” och studerade Edmund - både på och utanför banan. Då pratade de knappt med varandra. Sedan två veckor på Bahamas, och då bodde de i samma hus.
– Det är alltid så med en spelare, du börjar med ett vitt papper. Du ställer en diagnos om hur du måste jobba med en människa, en spelare. Jag delar med mig av den erfarenheten jag har efter 30 år i branschen, säger Rosengren.
57-åringen är ödmjuk, han betonar att det är ett teamwork. Tennisspelarna har många runt omkring sig och han är en av de som hjälper Edmund att bli bättre. Det handlar om att 23-åringen ska ”maximera sin investering”.
– Han har väldigt stor respekt för mig, jag har definitivt bidragit så att han slappnar av och ser andra saker. Han har jäkla mycket tennis i sig, det har aldrig varit problemet. Problemet har varit att få fram det. Man kan inte gå fram på greenen med driven, han måste lära sig spela ”rätt” tennis. Jag använder mina gamla spelare som referenser, hur de har mått och hur nervösa de har varit, säger Rosengren.
– De här killarna kan det mesta, jag är inte här för att lära honom spela tennis. Och det är inga hemligheter, det är ingen rocket science. Det är ett mentalt spel. Jag är här för att på bästa sätt förbereda honom för matcher. Han måste kunna spela torsdag, fredag, lördag och söndag. Är du inte stark nog så kan du lika väl lägga ner.
”Se inte ut som en rädd skolpojke”
Rosengren har arbetat med de mentala bitarna.
– Han måste våga lita sin kropp – självkänslan är enormt viktig. Han är stark, han har spelet. Det handlar om att få ihop de mentala bitarna. Innan han kan blir en riktigt stor spelare måste jag lära honom växa som människa, han måste våga ta för sig.
– Att gå in på banan och ha blicken uppåt, titta på publiken, ut med bröstet – se inte ut som en rädd skolpojke! Våga ta scenen! Han behöver inte be om ursäkt för att han spelar tennis och är duktig. Men det tar tid, han har alltid varit väldigt försiktig och ödmjuk. När han tränar försöker vi få fram skrattet och du vet, lite bullshit, så han slappnar av. Vi hade skitkul i går, och då slipper han sitta och vara nervös inför matcherna. Han har sagt att det är stor skillnad.
Så nu sitter han och skrattar i omklädningsrummet i stället?
– Haha. Så kan man se det. Det handlar om att hitta rätt balans.
På vägen fram till semifinal har den oseedade Kyle Edmund i tur och ordning besegrat Kevin Anderson, Denis Istomin, Nikoloz Basilashvili, Andreas Seppi och Grigor Dimitrov.
– Förutom Istomin har det varit en plåga att se han spela. Det har nästan varit hemskt, för det har inte varit bra hela tiden. Men det handlar inte om att allt ska vara bra, det handlar om ett sätt att vinna. Börjar du vinna när du spelar dåligt så är du en jävligt bra tennisspelare.
– Jag är grymt glad över resultaten, men jag sitter ju på läktaren och letar efter bitar som inte är bra för att göra honom bättre. Folk tycker inte att jag är klok för jag maler på om ”det där är fan inte bra, det kan bli bättre”. Men så funkar det som tränare.
Vad är hans största styrka?
– Hans forehand. Han är i särklass den i Australian Open som har slagit in mest vinnare med sin forehand, ingen är i närheten.
Kan han vinna Australian Open?
– Ja, det kan han.
Gör han det?
– Det vet jag inte. Det får vi se. Men han kan vinna.
Vad säger du till honom inför fortsättningen?
– Det handlar om att undvika sin sämsta match när man behöver det som bäst. Går det halvknackigt så tar du dig igenom det, och försöker göra allt bättre. Det finns inga jävla ursäkter!
– Det är spelarna som ska ta besluten – och stå för dem. Stå för dina handlingar, oavsett om du vinner eller förlorar. Jag brukar alltid säga till honom ”go and get it”, spela för att vinna. Det är ingen som säger ”varsågod, han har du matchen”. Är huvudet fritt så tar man rätt beslut.
Hinner ni njuta av succén?
– Man hinner inte njuta så mycket. Jag tycker det är skitkul, men jag är världens sämsta förlorare så jag vill ha mer. Allting handlar om att vinna nästa match. Jag blir grymt glad för Kyles skull när jag ser rankningen på måndag, han börjar bli seedat i tävlingarna. Jag ser hur Kyle växer som människa, det njuter jag mest av.