”Ska vara tablettfri på matchdagen”

Publicerad 2014-02-24

SOK:s truppchef om kaoset – och bekräftar att B-provet är analyserat

SOTJI. Nya uppseendeväckande uppgifter kommer fram varför Nicklas Bäckström hade för höga värden i kroppen.

Tre Kronor-forwarden skulle inte ha ätit någon allergimedicin över huvud taget under matchdag.

– Rekommendationen från Wada är att man ska vara tablettfri när det är tävling eller match, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Han berättar också att B-provet är analyserat – och att det verifierar A-provet.

Nicklas Bäckströms urinprov efter onsdagens match mot Slovenien visade att han låg över det som är tillåtet. Landslagsläkaren Björn Waldebäck har under turneringen rekommenderat Bäckström att han utan problem kan äta en tablett om dagen av sin allergimedicin Zyrtec-D.

Nu visar det sig att Bäckström över huvud taget inte skulle ha tagit någon tablett för att vara på den säkra sidan.

”En tablett kan gå över gränsen”

I går var Björn Waldebäck djupt frågande till hur en tablett kan ge ett så högt värde som Nicklas Bäckström, 26, hade i kroppen. Men Waldebäck skulle aldrig ha rekommenderat Bäckström att äta ens en tablett på matchdag. Enligt Peter Reinebo kan det räcka:

– En tablett kan under olyckliga omständigheter gå över gränsen. Och rekommendationen från Wada är att man ska vara tablettfri när det är tävling eller match.

Man ska inte äta den typen av tabletter över huvud taget under ett olympiskt spel?

– Wadas rekommendation handlar om samma dygn som tävlingen eller matchen är.

Men man ska inte äta det dygnet man ska tävla eller spela?

– Nej, just det. Precis så är det.

”En gammal rekommendation”

Kan de inte testa utövare under träning?

– Jo, men nu pratar vi om rekommendationen, hur det uttrycks. Det är en så kort substans och man talar om prestationshöjande, det går in och ut ur kroppen väldigt fort. Så det handlar om att inte vara påverkade under tävling eller match, det är så rekommendationen uttrycks.

Men läkarna för hockeynationerna hade haft ett möte inför turneringen, då var de överens om att en tablett var helt okej.

– Det är en gammal rekommendation som finns i hockeyvärlden och den stämmer inte med olympiska spelen visade det sig. Det där är egentligen ingenting som vi har uppmärksammat förrän nu. Men så är det.

Så man gick på gammalt beslut inom hockeyvärlden när man sa till Nicklas att han kunde ta en tablett?

– Ja, men han som är medicinskt ansvarig på Internationella ishockeyförbundet (Mark Aubry) uttryckte precis det på presskonferensen i går.

UPPDATERING:

Peter Reinebo berättar nu för Sportbladet att B-provet är klart.

– B-provet är analyserat och det verifierar A-provet. Disciplinkommittén i IOK hade ett möte i natt och det ska vi få på protokoll och det handlar om påföljden. Vi väntar på IOK:s beslut, det skulle komma under förmiddagen, men vi har inte fått det ännu, säger SOK.s truppchef.

Senare under måndagen kommer alltså, troligen, ett besked om Bäckströms stängs av eller inte.

DET HÄR SKA BÄCKSTRÖM ANVÄNT SIG AV

Fakta: Pseudoefedrin

Substansen finns i exempelvis allergi- och astmamediciner och har som funktion att vidga luftrör som svullnat upp. Höga doser av ämnet kan ge amfetaminliknande effekter, enligt Fass.

Substansen försvann från Wadas lista över dopningsklassat preparat 2004, men återkom 2010.

Vid återinförandet motiverade Wada sitt beslut med att man under uppehållet märkt ett ökat antal fall med höga nivåer av pseudoefedrin som talade för ett utbrett missbruk av substansen.

När den återinfördes på listan gjordes det med ett tio gånger högre gränsvärde än tidigare. Förr var gränsvärdet 15 mikrogram per milliliter, nu är gränsvärdet 150 mikrogram per milliliter urin.

A-testet som gjordes på Nicklas Bäckström visade 190 mikrogram per milliliter.

Medicinen som Bäckström ska ha använt sig av heter Zyrtec-D.

FOTNOT: I går pratade svenske landslagsläkaren Björn Waldebäck, IOK:s medicinska kommittés ordförande Arne Ljungqvist och Internationella ishockeyförbundets medicinskt ansvarige Mark Aurby, alla om ett gränsvärde på 15 nanogram per milliliter, men enligt Wadas lista som gäller från och med 1 januari 2014 framgår att pseudoefedrin är förbjudet när koncentrationen är högre än 150 milligram per milliliter. Skillnaden mellan nanogram och mikrogram är 1 000 gånger.

Läs mer om förvirringen kring Bäckströms tester här.

 Sammanställning: Andreas Käck, Jonathan Berntsson.

Följ ämnen i artikeln