Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

”IOK har inte ansvar för hela världen”

Publicerad 2015-02-03

Lindberg försvarar den kritiserade organisationen – men utlovar förändringar

Efter skandalerna i samband med OS i Sotji skärps kraven på framtida arrangörsstäder.

Nu berättar IOK-ledamoten Gunilla Lindberg om lärdomarna efter de kontroversiella spelen – samtidigt som hon tar organisationen i försvar.

– Jag tror att OS för något gott med sig och det måste jag få göra utan att bli betraktad som en samhällsförrädare, säger hon i Sportbladets podcast Women only.

Gunilla Lindberg

OS i ryska Sotji var kritiserat. Spelen kantades av svarta rubriker, både kring arbetare som torterades och inte fick ut sina löner och kring de ryska antigaylagarna som aktiva och åskådare öppet protesterade mot.

Beslutet att lägga ett mästerskap i Ryssland blev starkt ifrågasatt. Och IOK, den internationella olympiska kommittén, har enligt ledamoten Gunilla Lindberg – SOK:s generalsekreterare och en av idrottsvärldens mäktigaste personer – lärt sig av skandalerna.

”Har tagit till oss det”

– Det var många missförhållanden som kom fram i Sotji. Vi har tagit till oss det här och ska sätta större press på värdnationen, under spelen och under förberedelserna. Kring arbetsförhållanden och rättigheter, säger hon i Women only och fortsätter:

– I den olympiska agendan har vi skrivit in diskriminering mot sexuell läggning. Det var en lärdom från Sotji. Det har stått innan, men inte varit så tydligt.

Hon påpekar att IOK inte är en politisk organisation.

– Det är viktigt att vi tar ett samhällsansvar, men vi råder bara över en viss del av samhället. Vare sig jag eller IOK kan ta ansvar för hela världen, vi gör vad vi kan och jag tror att det kommer något gott med idrotten.

– Samtidigt tycker jag man måste ställa större krav på politikerna. Varför är det fel att ha ett idrottsutbyte när man kan ha hur många andra samarbeten som helst?

Talar om mutor

I intervjun berättar Gunilla Lindberg också om vinterspelen i Sydkorea 2018, om sin syn på mutor, att hon under åren som småbarnsmamma upplevde att stödet från andra kvinnor var svagt, om idrottens gränsöverskridande betydelse – och så avslöjar hon att en ny värld öppnat sig för henne.

– Jag har blivit farmor, säger Gunilla Lindberg.

Podcasten finns att lyssna på i sin helhet på Sportbladet.se, Itunes och Acast.