Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Nils

Bergström: Northug står inför sitt livs ultimata strid

Publicerad 2014-11-21

Rattfyllan har fått opinionen att ändras i Norge. Foto: Robin Lorentz-Allard

BEITOSTÖLEN. Det är som att alla bråk har lett fram till det här.

Petter Northug triggas av motstånd, men har aldrig mött en större motståndare än den här.

Det här är hans ultimata strid.

Sportbladets Kristoffer Bergström.

På ett sätt är allt som vanligt inför dagens skidpremiär.

Härifrån och fram till vinterns mästerskap kommer Petter Northug att nagelfaras. Han kommer hetsa och hetsas. Bråka och bli bråkad med. Spurta ner eller bli nerspurtad. Northug har stött sig med en stor skidnation, allt är som det brukar, men med en betydande skillnad.

Landet är inte Sverige.

Landet är Norge.

Petter Northug har kört rattfull, ljugit i förhör och väntar på att avtjäna ett fängelsestraff. Han har lämnat landslaget, svikit den norska skidmodellen för att göda sin egen plånbok, men återvänt för att få delta i VM i Falun. 

Det första är vårdslösa brott, det andra osolidariska handlingar, båda har väckt besvikelse och vrede. Gemene man, de norrmännen kallar Ola og Kari Nordmann, verkar ha vänt sin skidkung ryggen. Åtminstone pekar kvällstidningarnas undersökningar ditåt. Sådan är tonen på skidfora.

I dag börjar en ny längdsäsong. Grå moln skrapar magen mot de norska fjälltopparna i Beitostölen. Det är minusgrader och en tunn snöhinna på stadion där de norska damerna kör tio kilometer klassiskt och herrarna femton.

Petter Northug ska ruska av sig sin sämsta vinter någonsin, en ynka individuell pallplats i världscupen, noll mästerskapsmedaljer, och han ska göra det medan folk dreglar av längtan efter nya misslyckanden.

Inte mycket är sig likt i november 2014, men på ett sätt är allt ändå som vanligt.

”Måste slåss med mig själv”

För Petter Northugs karriär har följt ett mönster. Under norska mästerskapen 2006 ryckte en 19-årig talang förbi ledaren Frode Estil på tremilen. På upploppet vred han överkroppen mot de framstormande landslagsmännen och gestikulerade stolt.

Segern räckte ändå inte. På ett möte en timme efter loppet ratade landslagsledningen sitt stjärnskott till OS-truppen i Turin. Petter stövlade därifrån, slängde några snabba ord till en tv-reporter och drog till skogs.

– Jag måste ut och slåss med mig själv nu. Kasta snöboll och få ut lite aggression.

På stafetten dagen efter lekte Petter med OS-klara 27-åringen Tore Ruud Hofstad. Han kunde gå ifrån tidigt men väntade ut spurten och tog en ny seger. I målfållan pekade han mot bröstkorgen som för att säga ”här är jag!”.

– Jag var småförbannad på beskedet jag fått dagen före. Men jag ville vänta till upploppet, det är mer spännande, förklarade Northug senare.

Hånade, vann och bytte måltavla

Hofstad sumpade sedan Norges stafettmedaljer i Turin med sin svaga sistaträcka. Året efter, 2007, var han ersatt av Petter Northug som spurtade ner Anders Södergren och ordnade norskt VM-guld. Den gången nöjde sig inte norrmannen med att vända sig om, utan ropade också ett triumfatoriskt ”barneskirenn!” när han bröt mållinjen. Att slå Sveriges bästa åkare var som att besegra ett barn.

I takt med framgången pekade Petter ut allt starkare motståndare. Varje träning och tävling tog honom närmare målet, varje kaxigt citat höjde insatsen tills enda alternativet var att besegra sin konkurrent.

Så Petter vann. 

Han tränade, hånade, vann och började om. 

Bytte måltavla, tränade, hånade och vann.

Hofstad ersattes med Södergren som ersattes med Marcus Hellner. Hellner med Emil Jönsson. När aktiva åkare inte var stora nog jämförde sig Northug med Gunde Svan, sedan med hela landet Sverige, symboliserat av Carl XVI Gustaf och SVT. 

Motståndet motiverade norrmannen till nio VM-guld och fyra OS-medaljer. Svackan kom när det inte längre gick att sparka uppåt eller ens i sidled. Petter Northug stod på skidvärldens topp men betedde sig som 19-åringen på NM.

Norge tivlar

Calle Halfvarsson fick sina första pikar 2011, men med tiden blev attackerna virrigare. Inför OS i Sotji bad den norska tidningen VG att Petter Northug författade sin önskelöpsedel: vad hoppades han skulle inträffa i de kommande spelen? Petter tecknade Halfvarsson bredvid en gravid kvinna. ”Kris i Sverigelägret efter stafettnederlaget. Calle låg med Välbe före stafetten då Norge vann” skrev han.

Det sportsliga facitet har vi.

Sverige vann OS-stafetten storstilat, en ­vilsen Northug stakade sitt land i mål som fyra, sedan åkte han hem och lämnade återbud till säsongsavslutningen i Falun. Utan uttalad antagonist hade viljan trutit, inte bara under OS-loppen utan troligen ­redan på sommarträningen. 

Jag vet att analysen är förenklad, att överträning och sjukdom också har påverkat prestationerna, men en analys av Petter Northug kräver att man räknar med det mentala.

Nu sätts psyket på hårdare prov än någonsin tidigare i hans karriär. Det enda motstånd som är större än seniorer, svenska åkare, skidlegendarer och till sist hela Sverige är såklart Norge. Hans eget land tvivlar. Det ska bli intressant att se hur Northug reagerar på den kraftigaste motvinden han hittills har ställts inför. Trycks han ner i backen eller upp till nya höjder?

Petter gav sin sista intervju i samband med fängelsedomen, så jag frågade i stället världscupsvinnaren Martin Johnsrud Sundby hur stark Petter verkar i vinter. Han kliade sig på hakan, plirade med ögonen, och svarade kort.

– Jag tror att han blir jävligt bra.

Så här är läget för NORGES största VM-hopp inför ­säsongen

Petter Northug ➕➕➕➕➕

Fem eller ett plus. Antingen vänder han alla motgångar till att bli världsbäst igen. Eller så går det helt åt skogen. 

Ola Vigen Hattestad ➕➕➕

Hade en stark sommar, men hösten har störts av krasslighet. Har sprintkungen hunnit i form än?

Eldar Rönning ➕➕

Satsade bara på klassiskt i fjol, men misslyckades på OS. Nu har veteranen återtagit skejt i sin träning, men tvekar över hur formen är.

Eirik Brandsdal ➕➕➕

Kommer från en stark, problemfri sommar, men misslyckades under för-VM i Falun i fjol. Måhända passar den slumpmässiga sprintbanan honom dåligt.

Martin Johnsrud Sundby ➕➕➕➕

VC-vinnaren har chansat. Han har ökat träningsdosen till vansinniga 1150 timmar. Som han själv säger: det kan bli jättebra, det kan bli ett skitår.

Marit Björgen ➕➕➕➕➕

Världens bästa åkare har i sommar noterat sina bästa testresultat någonsin.

Therese Johaug ➕➕➕➕

Träningsmängden är något sänkt mot de värsta åren. Känner sig pigg, säger hon, och siktar på två-tre medaljer i Falun.

Heidi Weng ➕➕➕

Startade vintern svagt i fjol. Har nu tränat hårdare och mer för att vara med direkt.

Astrid Jacobsen Uhrenholdt ➕➕➕

Förra säsongen färgades av broderns dödsfall, men dessförinnan var norskan i toppslag. Klaffar allt utmanar hon Björgen, Kalla och Johaug i VC-toppen.

Ingvild Flugstad Östberg ➕➕➕➕

Har imponerat under höstens träning så till den grad att Weng kallar henne ”den nya Marit Björgen”.

Följ ämnen i artikeln