Sportkvinnornas protest mot sexismen
Uppdaterad 2017-11-30 | Publicerad 2017-11-22
De sexuella trakasserierna och övergreppen inom idrotten måste upphöra!
Så lyder budskapet från 2 290 aktiva, supportrar, förbundsanställda och sportjournalister som undertecknat uppropet #timeout som publiceras på DN.
– Jag har själv inte varit med om trakasserier, men det finns några i maktpositioner som inte betett sig som man bör, säger Hedvig Lindahl.
Anja Pärson, Nilla Fischer och Maria Rooth har skrivit under uppropet #timeout som publiceras på DN. Stjärnorna är inte ensamma om det. Sammanlaget 2 290 personer med kopplingar till svensk idrott, allt från aktiva till förbundsanställda och supportrar, är delaktiva i initiativet.
”Vi delar en gemensam upplevelse av att män på olika sätt tar för sig av vårt space, våra kroppar och våra rättigheter, på sätt som begränsar våra liv och som gör våra drömmar inom idrotten lite svårare att uppnå. Kanske gör de inte alltid själva det, men protesterar inte heller när andra gör det. Vi tänker inte tillåta det att fortgå. Det är dags för timeout” skriver de på DN.se.
”Man är lite förblindad”
En av dem är fotbollslandslagets målvakt Hedvig Lindahl.
– Det är jättebra att det tas ett initiativ som lyfter det här samhällsfenomenet även inom idrottens värld. Det är en naturlig uppföljning efter allt som hänt, så det känns naturligt att stötta. Det är bra att visa att många står bakom och vill dela med sig av vad man varit med om, så att vi kan förändra det här i framtiden, säger hon.
Är idrotten en sexistisk miljö?
– Det är upp till varje individ att svara på den frågan. Min relation till idrotten har varit väldigt bra, jag har varit väldigt förskonad personligen. Samtidigt är man lite förblindad. I vissa lägen tänker man att jaja, men det borde kanske inte vara så.
”Historierna behöver lyftas”
Så du har inte varit utsatt för övergrepp?
– Nej, och jag kan heller inte säga att jag känner till till särskilt många situationer. Men om jag letar finns några i maktpositioner som inte betett sig som man bör i alla situationer, som bland annat har inlett relationer med spelare.
– Jag har inte varit med om trakasserier, men så länge det finns historier behöver de lyftas, säger Hedvig Lindahl.
DN publicerar också ett antal anonyma vittnesmål, där de drabbade kvinnorna redogör för sina upplevelser av övergrepp.
“Jag blev våldtagen av en annan fotbollssupporter som hejar på samma fotbollslag som mig. Han var väldigt våldsam. Av rädsla för att han skulle berätta för andra supportrar vad han gjort med mig och att jag skulle få någon slags stämpel”, säger en person.