Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Helge

Arabiskt Fullblod

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-19

-användningsområde

Arabhästen är en fantastisk allroundhäst! Den är utmärkt till dressyr, hoppning, westernridning, galoppsport, ridskoleverksamhet, körning, fälttävlan, distansridning, cirkushäst och som familjehäst. Enda problemet man kan stöta på är att stora och i synnerhet tunga ryttare inte alltid kan rida dem efter som de är ganska små. Likaså i hoppning där araben visserligen har en utomordentlig hoppförmåga och kan nästan hoppa hur högt som helst - men inte hur långt som helst - då araben oftast har en kort rygg vilket gör att den av extriöra skäl inte kan länga sig alltför mycket. Detta gör att avstånden mellan hindren ofta blir för långa när man tävlar i stora hästklasser. Men de juniorer som har araber som ligger under ponnymåttet har inga problem med sina araber på samma banor som andra D-ponnyer. Därför så är det kanske inte tillrådigt att köpa en liten arab när man skall satsa på svår hoppning. Men om man som arabfantast ändå vill göra det tycker jag att man skall se sig efter en Shagya-arab som ju har arabens alla goda egenskaper och temperament, bara att den är tio centimeter högre och har lägre rygg.

I både hoppning och dressyr finns det f1era araber som går bra upp till medelsvår klass. Bland duktiga araber i Sverige kan nämnas Bajano (hoppning), Zamiar och Feisal (dressyr).

I terrängen är araben en mycket bra häst som är säker på foten. Dock kan vissa araber sätta sig på tvären när det gäller att gå igenom och hoppa över vatten. Men det går att träna dem till att göra det med. Det var ju faktiskt så att det inte fanns några vattenpölar i öknen...

Distansridning är en gren som araben dominerar världen över. VM i Stockholm 1990 vanns inte oväntat av en arab. Sveriges främsta distanshäst är en arabvalack vid namn Janos.

Araber har använts som cirkushästar i århundranden. Dels för att de är så lättlärda och dels för att de är så vackra att se på. De världsberömda cirkusfamiljen Schumann har i generationer använt sig av arabiska fullblod.

Arabgalopp finns i många länder. Arabgaloppen skiljer sig från galopp med engelska fullblod då engelska fullblod löper på korta distanser och araber på långa. Den ene är överlägsen den andre i sin gren.

Arabhästen är smidig och stark och är således en häst som är alldeles utmärkt för körning. I Sverige har vi ett körekipage som består av Yatez (valack e. Cashmir u. Yateemah) och Nashar (hingst e. Cashmir u. Jamilah). Dessa parhästar har framgångsrikt deltagit i olika tävlingar och har representerat VM i parkörning 1985.

Som familjehäst är araben underbar då den ofta tycker om barn, särskilt små barn. Det är lustigt, men till och med den kaxigaste hingst blir snäll som ett lamm när han träffar en liten pojke eller flicka. En bekant till mig som hade en unghingst som var i ganska besvärlig när det fanns ston i närheten hittade en dag sin lilla tvååring under magen på hingsten och stod där och borstade honom. Hingsten stod som förstenad och vågade knappt vrida på öronen för han var så rädd för att göra den lilla illa. Jag har själv barn och har också lagt märke till hur just araber är så försiktiga i närheten av små barn. De ser hela tiden efter var barnen är så att de inte skall sätta ned en hov på någon liten.

Följ ämnen i artikeln