”Är en utveckling förbundet vill se”
SVT: Vår bild är att relationen varit bra för båda
Publicerad 2019-04-11
SVT förlorar rättigheterna till längdskidåkning och alpint från 2021.
Nu säger programdirektören Jan Helin att förhoppningen är att fortsätta sända Vinterstudion ändå och pekar samtidigt på skidförbundet som drivkraften bakom utvecklingen.
– Ytterst kan man inte tolka det på annat sätt än att det är en utveckling skidförbundet vill se, säger Helin till Sportbladet.
Är det dödsstöten för Vinterstudion när längdskidåkningen och den alpina sporten från 2021 byter kanal? Nej, svarar SVT:s programdirektör Jan Helin.
– Vår målsättning är att fortsätta sända Vinterstudion. Först minst tre år framåt men sedan har vi även som mål att fortsätta efter det, säger Helin.
”Vårt mål är ett samarbete”
Jan Helin säger att förlusten av rättigheterna är ytterligare ett steg i en internationell utveckling SVT kunnat följa under en längre tid. En ny tv-värld där stora aktörer köper sporträttigheter för hela territorier och därmed kan spänna större muskler än en enskild nations statstelevision.
Nu söker SVT samarbeten för att även fortsättningsvis kunna visa skidor efter 2021.
– Vi har redan ett partnerskap med Nent Group om junior-VM och herr-VM i ishockey som vi tycker fungerar bra och det är vår förhoppning att också hitta ett samarbete kring skidsporten. Men hur det samarbetet skulle kunna fungera vill jag inte gå in på. Det måste vi ta med Nent först, om de vill diskutera. Men vårt mål är att få till ett samarbete och fortsätta leverera Vinterstudion.
Är det aktuellt att gå ihop med andra public service-kanaler när ni förhandlar om rättigheter?
– Allt sånt är absolut tänkbart. Just i Norden, där Nent nu köpt de här rättigheterna, är vi i samma situation som NRK i Norge och Yle i Finland. De har samma långa tradition och relation till vintersport som vi har.
”Vi har varit bra för skidsporten”
Helin säger också att förlusten av rättigheterna är ett resultat av en väg de internationella skidförbunden valt att vandra.
– Ytterst kan jag inte tolka det här på något annat sätt än att det är en utveckling skidförbundet, som ju är de som äger rättigheterna, vill se. Vi menar att vi varit bra för skidsporten eftersom vi byggt en folklig tradition och att de fått folklig kärlek via våra sändningar. Men skidförbundet väljer en annan väg och det får vi hantera. Det vi måste konstatera är att marknaden ändras.
Hade du tagit ett annat beslut om du var ordförande för Svenska skidförbundet?
– Nu är inte jag ordförande för Svenska skidförbundet så det får du fråga dem om. Men vår bild är att vi haft en lång och fin relation med skidsporten som varit bra för båda. Jag kan konstatera att det byter karaktär nu och vår förhoppning är att ha en fortsatt konstruktiv roll.
Är det viktigt att idrott sänds i SVT?
– Ja, jag tycker att det är viktigt. Idrott har en samlande kraft som gör att vi når målgrupper som är specifikt intresserade och inte självklart relaterar till hela bredden av SVT:s utbud. Det är en stor public service-funktion att samla stora publiker och i min värld är sporten en del av kärnan i public service uppdrag.
Sportbladet söker Svenska skidförbundet för en kommentar.