26:e lektionen: Pottodds II

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-11-25

När ska du räkna på pottoddsen?

Nedanstående situation hände mig i en liten 100-dollarsturnering i Las Vegas i oktober förra året. Det är i den allra första given i turneringen. Jag sitter i stora mörken och har lagt in 50, samtidigt som jag plockar upp ett par i knektar. Övriga lägger sig fram till en ung man på stol 4, som genast går all-in med sina 2000, hela spelkapitalet. Resten lägger sig nu, och det är din tur. Synar du honom är du också all-in med exakt lika mycket, eftersom det är den första given i turneringen. Vad gör du? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned.

I den förra ”lektionen” visade jag på grunderna för pottoddsen, nämligen att de i en given situation uttrycker relationen mellan vad du kan vinna och hur mycket du i så fall måste riskera.

För att ta ännu ett exempel, är det så att ligger det på bordet 25 (lilla mörken) + 50 (stora mörken) + 50 (en som har synat) + 100 (en som har höjt) = 225 totalt när det blir din tur att tala, kan du vinna de där 225 om du just då satsar 100 (för att syna höjningen). Dina pottodds är då 225 dividerat med 100 = 2,25 mot 1.

Det är dock inte med alla typer av kort på handen, och i alla situationer, som du ska börja räkna på pottoddsen.

Om du har absoluta skräpkort i starten, som 7-2, 9-4 eller J-3, och direkt stirrar på en höjning från en konkurrent vid ett fullt bord, har du inte mycket att fundera på: det är bara att 98 gånger av 100 lägga de där korten, och vänta på bättre i nästa giv.

Andra överväganden

Om du istället sitter med ett så kallat monster, en hand som nästan bara inte kan förlora potten, är det andra överväganden du måste göra. Ett typexempel är när du har gått med på 5-5 i den första rundan, och floppen blir 5-K-5. Här spelar nu pottoddstänkandet mindre roll; vad du istället vill här är att agera för att lura de andra att stanna kvar i potten så länge som möjligt, och satsa så mycket som möjligt, innan du avslöjar dig.

Att tänka i termer av pottodds gör du istället (1) när du har en hand som är lovande men kräver att den förbättras om den med god sannolikhet ska vinna potten, eller (2) när du har den troligen bästa handen just då och måste ta beslutet huruvida du vill ha kvar flera konkurrenter, eller om du istället vill rensa hårt i fältet.

Håll tummarna

Typexempel på fall (1) är när du har ett mediokert par som 7-7 på handen i den första rundan, eller har hjK-hjQ på handen och floppen är spA-hj3-hj10. I bägge dessa fall har du något lovande men inte mer: du har en hand som kräver att den förbättras, till en triss (minst) respektive en färdig flush, om du ska ha en stark chans att vinna potten.

Det är i sådana situationer du måste vara medveten om pottoddsen, och hur de ska påverka ditt agerande. Mera om detta i nästa lektion! Och medan ni läser detta är SM i hold’em igång, med final på söndag. Håll tummarna för er ”lärare”!

Dan Glimne är författare till

Pokerhandboken och kommentator

i Pokermiljonen på TV 4

Följ ämnen i artikeln