Lektion 36: Lär dig ta timeout

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-02-03

– Ett lönande knep

Vad gör du när det går bakåt med poker­spelet; när bankrullen sjunker ihop istället för att svälla upp?

Då kanske det är dags att ta en timeout, för att analysera varför.

Här är ännu en situation från en no-limitturnering på ­nätet. Mörkarna är 15-30 just då. Du har gått med på en mycket medioker hand eftersom du sitter i stora mörken och ingen höjde i första rundan. I potten ligger 105 enheter, och nu kommer mirakelfloppen som ger dig en färdig straight! Du vill slowspela den och checkar eftersom du talar först. Stol 2 betar 30, men Stol 4 höjer till 130! Du har cirka 2200 i marker. Vad gör du nu? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned.

Många som råkar ut för en förlustsession, live eller på nätet, frestas att stanna kvar och försöka ta revansch. Det kan vara en förödande inställning. Du har kanske gjort åtskilliga taktiska fel som du inte varit medveten om; eller så är helt enkelt sällskapet skickligare än vad du trodde. I båda fallen är det ren stupiditet att sitta kvar just då, vid det bordet.

Häromkvällen, innan det var dags att stänga av datorn, satte jag mig i ett parti $2-$4 låglimit hold’em på nätet ”för att koppla av”.

När jag låg 97 dollar back bestämde jag mig för att det var dags att ta timeout, och loggade ut.

Det var inte pengarna: 97 dollar är en myggpiss i Östersjön i relation till min privatekonomi. I stället var det principen: jag ogillar att förlora i poker. Det var dags att ta en timeout, och fundera igenom varför det hade gått så.

Löst och passivt spel

Vad jag insåg var att jag hade agerat fel vid ett fullt bord, där det sällan höjdes före floppen men det nästan alltid var sex eller sju i sällskapet som i stället var villiga att syna; dessutom gick åtskilliga med även efter floppen, som ren chanstagning. Kort sagt ett ganska löst och passivt spel, utan större respekt för höjningar även om det nu bara var fixed-limit, och där min vanliga tajtaggressiva stil sällan får bra utdelning.

Nästa kväll var jag tillbaka på samma sajt igen, med en modifierad taktik upplagd efter två principer: (1) att syna med åtskilligt flera marginella händer före floppen, oavsett position, som K-J, Q-J, J-10, A-9 med flera, samt (2) att STRIKT tillämpa regeln om ”fit or fold” i rundan efter floppen; inga bluffbetar, utan istället beta hårt på träffar som topparet eller ett tvåpar, respektive syna andras betar om jag hade ett bra straight- eller flushdrag. Utan träff var det bara att lägga handen. Och det var koncentration som gällde, inte att ”koppla av”.

På två timmar tog jag igen de pengarna med råge.

Kanske dags för dig med att ta en timeout, om du nu förlorat på sista tiden? Lite klartänkthet och analys på avstånd från stridens hetta, och kanske en ny dos pokerteori, kan bli rena vitamininjektionen för ditt spel.

Dan Glimne är författare till

Pokerhandboken och kommentator

i Pokermiljonen på TV 4

Följ ämnen i artikeln