Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-30

Lämnade förstaplatsen

Troja/Ljungby–Leksand 3–2 efter straffar

Trots delad förstaplats har Leksand varit en besvikelse så här långt.

Det har varit knappa segrar mot bottenlag och en del onödiga förluster. Man har även inte visat samma glöd som tidigare säsonger, främst vad gäller kämpaglöden – åtminstone som det sett.

Nyckelspelare som Peter Nordström, Thomas Rhodin och Pelle Prestberg måste höja sig ytterligare ett snäpp för att väcka laget ordentligt.

I kväll hade Dalalaget även stora problem med jumbon (!) Troja/Ljungby.

Leksingarna tog ledningen genom Jesper Ollas som även spelade fram Johan Hägglunds 2–2 i tredje perioden.

Leksands bästa spelare var återigen målvakten Joacim Eriksson.

Troja vann till slut efter ett straffavgörande.

–Klart man är besviken. Vi är inte bra nog att få dit puckarna och har inte självförtroende på topp just nu. Men i fjol hade vi en ganska lätt resa. Det kan kanske gynna oss längre fram, säger Leksandsforwarden Johan Hägglund till Viasat Hockey.

Leksand ramlar ner till en tredjeplats.

AIK–Björklöven 4–2

– Vi måste definitivt vara med direkt från början, vi har inte råd att ge bort några mål i början av matchen, sa Björklövens assisterande tränare Peter Andersson till klubbens hemsida före matchen.

Han lyckades inte infria sitt önskemål.

Efter en spelad period hade Björklöven ett jobbigt 3–0-underläge.

Det var AIK för hela slanten och matchen kändes död redan efter 10.39 när Per Savilahti-Nagander slog in trean.

Umeålaget skärpte till sig och reducerade i mittperioden, men krislaget, som fick lite andrum efter senaste vinsten har återigen det tufft.

AIK är fyra i den tokjämna tabellen där det bara skiljer fem poäng mellan ettan och sjuan.

Växjö–Bofors 6–0

Snacka om utskåpning.

Växjö sopade banan med Karlskoga-laget som tvingas lämna förstaplatsen och hoppar ända ner till en femteplats.

I mittperioden gick hemmalaget från 1–0 till 4–0 på drygt åtta minuter – och matchen var avgjord.

Bofors bytte målvakt efter 3–0-målet. Micael Andersson fick se resten av matchen från bänken, men ersättaren Andro Michel var inte mer lyckosam.

Matchen slutade 6–0.

Växjö fick stående ovationer och gick upp till en andraplats i tabellen.

Man blir inte klok på den här säsongen av allsvenskan så här långt – just nu är det sex lag som krigar om förstaplatsen.

Örebro–Malmö 4–7

Malmö bortavann planenligt mot Örebro och är ny serieledare.

Trots att hemmalaget svarade för en fin upphämtning var man aldrig nära någon poäng.

Örebros Conny Strömberg slog in det enda målet i första perioden.

Målet kom i slutminuten och hemmalaget hade ett perfekt utgångsläge inför fortsättningen.

Men där tog det stopp.

Malmö gick upp till en 4–1-ledning i mittperioden – och i paus bytte Örebro målvakt. Mark Owuya hade spelat färdigt.

Ingenting kunde nog hjälpa Örebro den här kvällen. Malmö var ruggigt effektivt och Kim Staal rakade in 1–6 tio minuter från slutet.

När hemmapubliken började traska hem kom Örebro tillbaka med besked.

Tre raka mål och det var 4–6 på tavlan – men det var för sent och gästerna avgjorde mötet i tom bur.

Västerås–Borås 3–2

Efter fyra raka förluster och 9–21 i målskillnad fick äntligen Västerås att jubla.

Med stukat självförtroende fick hemmalaget se hur Jens Karlsson tryckte dit baklängesmålet i första perioden.

VIK som prioriterade försvarsspelet gjorde det bra. Det gällde bara att sätta dit chanserna när de dök upp. Och det gjorde man till slut.

I mittperioden vände hemmalaget på siffrorna efter en varsin fullträff av Stefan Hellkvist och Andreas Valdix.

Tidigt i tredje utökade Hellkvist till 3–1. Det var 39-åringens elfte mål i sin 14:e match för säsongen.

Borås reducerade och var i slutminuterna bara en ribbträff från en kvittering signerat förbundskaptenen Bengt-Åkes son, Anton.

VIK avancerar från elfte till en niondeplats.