Framtiden är här

Alfelt: Jag tycker inte längre att MMA är särskilt våldsamt

MALMÖ. Omkring 3 000 åskådare, den mest vältränade publik jag någonsin sett, dunkande musik, thaiboxning, traditionell proffsboxning, K1 och MMA.

Rumble of the Kings-galan i Malmö är framtiden som hälsar på redan här och nu och till framtiden hör Mixed Martial Arts, MMA.

Jag har en lång bakgrund som kampsportsjournalist. Först som brottningsskribent under de glansfulla åren med epoken Frank Andersson och sen som boxningsskribent med bevakning på plats av upp mot 150 proffsgalor runt om i världen.

Jag har sett tecknen de senaste åren.

Hur brottningen begått självmord med idiotiska regeländringar som gör att ingen längre kan begripa vem som vinner eller varför man förlorar. Jag känner faktiskt ingen som kan peka på exakt hur Ara Abrahamian blev bortdömd i OS

i Peking, samtidigt som en hel nation hyllar honom och säger att han gjorde rätt som kastade sin bronsmedalj i protest. Då pratar jag ändå om vänner som varit eller fortfarande är aktiva inom brottningen.

Inte särskilt våldsamt

Proffsboxningen lever på sin historia men lider just nu av att man saknar profiler som är intressanta även utanför ringen. Jag ser skönhet i boxning. Minnesbilderna av hur George Scott dansade i ringen gör hans Let’s Dance-stelhet fullständigt obegriplig. Att se Mikkel Kesslers kroppskontroll när han manövrerar runt tyngdpunkten för att få ut maximal kraft i vänster eller höger knytnäve är för mig stor idrott.

Rumble of the Kings var första gången som jag såg MMA live. Skillnaden mot när jag sett det i tv är att jag inte längre tycker att det är särskilt våldsamt. Jag har sett hundratals ytterst våldsamma knockouter i boxning men jag såg inget i Baltiska hallen som ens var nära att kännas otäckt.

Tröttnade på mutorna

Ilir Latifi från Malmö var i närmare 20 år en hängiven brottare i grekisk-romersk stil. Nu är han ett av Sveriges stora MMA-löften. Han vann på en minut och 43 sekunder efter en intensiv forcering från start mot Darco Krbanjevic från Schweiz.

Latifi tröttnade på brottningens regelkaos och mutorna inom sporten. MMA ser han som framtidens sport. Kombinationen av slag, sparkar och brottning.

– Det kommer att ta över från boxning, brottning, allting. Det är mer underhållande, innehåller så många moment och kräver så mycket skicklighet. Den ultimata kampsporten, säger Latifi.

MMA är action

Efter sin seger hälsar han till och tackar ungdomarna på Rosengård, Kroksbäck och Lindängen. Stadsdelarna i Malmö som brinner.

– Ungdomarna ser upp till mig och de behöver positiva förebilder. Du ser ju vad som händer där ute.

Är MMA en bra sport för ungdomar?

– Våld är inte bra, men man ska inte se MMA som våld. Man ska se allt det andra – disciplinen, att sätta upp mål, att vara ödmjuk. Vi är idrottsmän, drick inte, använd inte droger. Detta är idrott så som den funnits sen antiken och det är att vara mot våld på gatan. Våldet finns

i mänskans natur men detta handlar inte om att en ska utöva våld mot en som är försvarslös, det handlar om kamp mellan två likbördiga under kontrollerade former, säger Ilir Latifi.

Precis som boxning alltid ansetts ha en fostrande effekt på problembarn är det lika tufft att gå in i en ring för en MMA-match ensam mot en motståndare man inte vet om han är överlägsen en själv.

MMA är action. Kvällens tristaste match var proffsboxningsmatchen med tungviktaren Andreas Gustavsson totalt överlägsen polacken Tomasz Zeprzalka som bara hängde och försökte låsa för att slippa bli slagen. Såna matcher ser man ofta i boxning, men det kan aldrig bli samma monotona matchbild i MMA eftersom man får använda sig av ben, armar, slag, sparkar, brottning och strypning.

Vann på triangelstrypning

Den store svenske kampsportsstjärnan Jörgen Kruth vann på en triangelstrypning med benen på stackars Mindaugas Myle från Litauen efter bara 25 sekunder.

Kruth tyckte ändå att det var en bra match. Han har meriter som världsstjärna i de stående sporterna thaiboxning och K1 men behövde vinna liggande på golvet för sin egen skull i satsningen på att bli världsbäst även i den just nu mest snabbväxande sporten av alla.

– Jag är 35 och kör några år till, men det är lite bråttom. I framtiden tänker jag göra ett försök i Japan eller ännu hellre USA där sporten är störst, säger Jörgen.