Allt fler söker hjälp för spelmissbruk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-10

”Samtalen handlar till 90 - 95 procent om någon som är beroende av nätpoker”

Samtalen till Kolmårdens behandlingshem ökar lavinartat. Och de flesta som ringer vill prata om nätpoker.

– Samhället tar inte problemet med spelmissbruk på allvar, säger Roger Thörn föreståndare på behandlingshemmet till Pokermagazine.

Fler och fler har svårt att kontrollera sitt spelade. Det hävdar Roger Thörn, föreståndare på Kolmårdens behandlingshem, som tar emot fler och fler samtal som handlar om spelmissbruk – och framförallt nätpoker. Enligt Thörn så ringer det nu två personer per dag, till skillnad från förut då han högst fick två samtal i veckan.

– Förut var en övervägande del av de som ringde föräldrar, men på senare tid har det även varit oroliga syskon som har tagit kontakt med oss. Detta är en helt ny trend. Samtalen handlar till 90 - 95 procent om någon som är beroende av nätpoker, säger han till Pokermagazine.

”Borde informera ungdomar”

Roger tycker man borde börja informera ungdomar i tidig ålder – och ta problemen på allvar.

– Redan i skolan borde man upplysa om spelets risker, och det ska helst vara någon ung person som ungdomarna kan känna samhörigt med som gör detta. En annan sak är att anhöriga till spelmissbrukare borde erbjudas en kurs, t ex över en helg i hur de ska kunna hantera effekterna av missbruket. Men det stora problemet är att samhället inte tar problemet med spelmissbruk på allvar. I den 600 sidor stora spelutredningen av Jan Nyrén som presenterades för ett tag sedan så står det fyra rader om saken. En oerhörd besvikelse speciellt som de var på besök en hel dag här på behandlingshemmet och lät påskina att man verkligen skulle ta itu med detta, säger Thörn.

Att lägga in sig på Kolmårdens behandlingshem i fyra månader och efterbehandlas i ett år kostar 202 000 kronor.

Jonas Blomquist/Minimedia

Följ ämnen i artikeln