Norrmannens ilska efter kaosloppet – och svenskens svar
Publicerad 2018-03-17
FALUN. Martin Johnsrud Sundby var irriterad efter den kaotiska masstarten.
Han ogillar tävlingsformen i stort, men även de förändringar Fis vill genomföra.
Calle Halfvarsson körde in på andra plats och tyckte att norrmannen själv kunde agerat annorlunda.
– Jag tycker att Sundby och grabbarna som verkligen har kapacitet för att åka fort skulle kunna ha åkt ifrån i dag, säger Calle Halfvarsson.
Den klassiska masstarten i Falun blev smått kaotisk. Den inleddes med en masskrasch, följdes av en del incidenter och i slutet av loppet klättrade Norges Martin Johnsrud Sundby på Daniel Rickardssons skidor.
Norrmannen bad svensken om ursäkt efter målgång.
– Jag får bara beklaga till Daniel efter målgång i dag. Jag fick en knuff i ryggen in i sista backen och hade ingen väg att gå och jag var tvungen att kliva på hans skidor. Det måste jag bara lägga mig platt inför, jag ödelade säkert lite både för mig själv och Daniel lite där, säger Martin Johnsrud Sundby, åtta i loppet.
”Kanske så här det ska vara”
Han var måttlig road av skidloppet och bitsk i sin kritik efteråt.
– Det är en tät fajt som vanligt på 15 km masstart. Det är lite kaotiskt och det är kanske så det ska vara, när FIS lägger upp det så här, säger han och fortsätter:
– Det är skillnad på att åka en masstart på tre mil och 15 kilometer. Det är lite vad man vill visa av idrotten. Detta är extremt actionfyllt. Det kanske är vägen att gå, men när vi sitter efteråt och summerar tävlingarna är det mycket halvt irriterade människor som blivit trampade på skidorna och så.
Calle Halfvarsson, som blev tvåa, tyckte dock inte att det var så farligt.
– Det tycker jag i alla fall. Det gick att få lucka, varför skulle inte de kunna få det när jag gjorde det. Tyckte inte att jag gick för fullt. Men det är lika för alla, säger han och påpekar:
– Jag vet inte varför de inte var uppe och försökte. De försökte inte ens i dag...
Till saken hör att Martin Johnsrud Sundby sedan tidigare ogillar formatet kort masstart.
Ska ha möte under lördag kväll
Han är inte heller nöjd med de förändringar som Fis föreslagit inför kommande säsong, som bland annat innebär bort med skiathlon, bort med klassisk sprint till förmån för en sprint i fristil med inslag av hoppmoment. Inspirationen är hämtad från skicross.
Den norska stjärnan är en av flera som öppet varit kritiska till förslaget. På lördag kväll har åkarna ett möte i Falun och på kongressen i vår kommer de olika nationerna att diskutera det liggande förslaget, men också komma med egna förslag och synpunkter.
– Det är en kamp nu mellan utövarna och Fis. Fis önskar att lägga in fler av de här momenten och jag tror att många av oss utövare tycker att det inte vore en bra sak och vill inte gå den vägen. Det är inget som vi utövare tycker mycket om, det är något jag i alla fall kan säga för mitt eget lag, säger Martin Johnsrud Sundby inför mötet.
”En kamp mot Fis-kongressen”
Han riktar kritik mot mot fransmannen Pierre Mignerey, tävlingschef på Fis.
– Det blir en kamp mot Fis-kongressen, om det ska bli ännu mera kaos. Det poppar upp mycket idéer från Frankrike och han Pierre som planerar vad han kan hitta på, säger Sundby.
Pierre Mignerey tar kritiken med ro när Sportbladet träffar honom.
– Vi vet att Martin inte gillar det här formatet. Vi hade en diskussion redan förra året, när han övervägde att inte åka till avslutningen i Kanada. Det har vi diskuterat i längdkommittén i Fis och i världscupskommittén. Vi tycker generellt att det är bra att ha detta format någon gång under året. Korta masstarter som den här är några gånger per år, säger Mignerey.
Han påpekar att alla åkare inte delar Martin Johnsrud Sundbys uppfattning:
– Det är inte majoriteten som tänker så, många tycker att det är ett intressant format att se. Jag förstår från atleternas rena utgångspunkt att det kan bli en frustration att du inte fullt kan visa upp dina kvalitéer för du måste åka med så många runt dig. Men vi har också massa utövare som älskar detta, säger Pierre Mignerey som påpekar inför vårens kongress.
– Det är ingen kamp mellan Fis och utövarna.