Publicerad 2014-02-06

”Gäller att vara lite fulare med klubborna”

SOTJI. Genrepet avklarat – och Damkronorna körde över Schweiz.

Med tuffare spel och en del fula knep har den assisterande förbundskaptenen Leif Boork satt sin prägel på laget.

– Det gäller att trycka till lite extra i närkamperna, och vara lite fulare med klubborna, säger forwarden Pernilla Winberg efter 5–1-segern.

Det var en väldigt annorlunda träningsmatch. Inga matchtröjor, spel 3x25 minuter rullande tid och ingen officiell statistik. IOK tillåter inga regelrätta träningsmatcher inför turneringen så Sverige och Schweiz hittade sin egen lösning. Och Damkronorna fick en nyttig genomkörare inför söndagens premiärmatch mot Japan.

Schweiz är ett av fyra lag i A-gruppen, medan Damkronorna spelar i turneringens B-grupp. Vinner Sverige sin grupp talar det mesta för att just Schweiz står för motståndet i kvartsfinalen. Därför var det en hel del prestige och tuffa tag, trots att det bara var en träningsmatch.

Tackar Leif Boork

Och det var Sverige som hanterade det bitvis hårda spelet bäst. Något som Pernilla Winberg delvis tackar Damkronornas nya assisterande förbundskapten Leif Boork för:

– Vi ska spela lite fulare, det måste bli lite tuffare tag. Vi får ju ändå ha närkamper, även om vi inte tacklas på öppen is. Då gäller att trycka till lite extra i närkamperna, säger Winberg som hyllar Boorks inträde i båset:

– Han kommer med många detaljer i spelet och han är väldigt kunnig. För oss är det väldigt bra att få in en sån person.

Sverige tog kommandot

Det var ett spelsuget svenskt lag som direkt tog kommandot. Allra piggast var lagkaptenen Jenni Asserholt som också gjorde matchens första mål. Schweiz skapade inte mycket i den första perioden, men på en av få chanser kom kvitteringen. En puck som smet in för enkelt bakom Valentina Lizana Wallner. Modomålvakten stod den första halvan av matchen och byttes sedan ut mot Kim Martin Hasson, något som var planerat på förhand. Då stod det 1–1. Martin Hasson höll nollan och stärkte sina möjligheter att få förtroendet i premiären.

Även Schweiz bytte målvakt och då lossnade det svenska målskyttet. Brynäscentern Anna Borgqvist gjorde två mål och såg till att Sverige hade 3–1 efter två perioder. Men Borgqvist var inte färdig där. Hon gjorde även 4–1 i inledningen av den tredje perioden. Leksands Lina Wester fastställde slutresultatet.