Mjällby tjänar en halv miljon på ”Chippen”

HÄLLEVIK. Patrik Haginge hälsade välkommen till allsvenskan med en tackling som skickade iväg Chippen flera meter genom luften.

Örebrobacken blev helt enkelt trött på Christian Wilhelmssons dribblande.

Jag tror inte att publiken blir det. Den stora frågan är dock om Chippen kan dribbla Mjällby kvar i allsvenskan.

Christian ”Chippen” Wilhelmsson blev en förlorare i sin allsvenska debut men hans 25 minuter på planen blev en rejäl vinst för Mjällby.

Örebro sänkte bottenkonkurrenten med 1–0 medan Mjällby tjänade minst en halv miljon på Chippens återkomst. Så mycket drog man in på att det kom dubbelt upp mot förväntad publik i en match mot Örebro som aldrig lockar särskilt många åskådare plus redan ökade sponsorsintäkter.

Chippen själv är billigaste spelaren i allsvenskan med sina 3 000 kronor i årslön och därmed har han redan betalat tillbaka mångdubbelt till sin moderklubb.

Taffligt passningsspel

Men Chippen är inte tillbaka i Blekinge för att rädda ekonomin. Det är poäng han ska spela hem och Mjällby kommer säkert att få stor nytta av hemvändaren i höst.

I en halvlek genomled vi taffligt passningsspel och oprovocerade bolltapp av båda lagen.

Örebro kontrade sig till några bra lägen men Ahmed Yasin och Alhassan Kamara prickade inte mål. Det gjorde inte heller Mohammed Saeid när han tog sig till ett bra läge.

Mjällby hade lite bättre anfallsspel även om Kristian Haynes hade en sån där halvlek då bollen sällan hamnade där han tänkt sig. Anfallen byggdes mest upp av bollsäkre innermittfältaren Andreas Blomqvist och offensive högerbacken Danny Ervik. Bästa målläget fick Viktor Nilsson efter kontring men hans skott träffade insidan av stolpen.

Höll på att göra mål direkt

Så vi satt där och väntade på att Christian ”Chippen” Wilhelmsson, 34, skulle få komma in och göra allsvensk debut. Precis när regnet som börjat vräka ned under pausen stannade upp lät Anders Linderoth Chippen kliva in på planen i 65:e minuten och bara ett tiotal sekunder senare höll han på att sätta sitt första mål men skottet, som var hans första bollkontakt, satt i utsidan av burgaveln. Just utanför Oscar Janssons högra stolpe.

Vid nästa bollkontakt började Chippen snurra runt på vänsterkanten med sina motståndare tills Patrik Haginge tröttnade och bryskt tacklade omkull hemvändaren.

Säkert inte sista gången som Chippen kommer att snurra runt i luften den här hösten.

Hans spelstil inbjuder till attacker som han måste ha sin tidigare speed i fötterna för att komma undan.

Viktigt för Örebro

Örebro som inte hade ett enda avslut på mål före paus skapade mycket mer i andra halvlek. Magnus Wikström nickade i samma stolpe som Viktor Nilsson träffat. Nordin Gerzic och Robert Åhman Persson fick tag i mittfältet och fördelade boll effektivt med fler raka djupledsbollar som skar genom Mjällbys försvar.

Åhman Persson och Gerzic byggde upp anfallet som ledde till att Marcus Pode kunde spela Alhassan Kamara till friläget som han kallt utnyttjade till att rulla in 1–0 för Örebro.

En oerhört viktig seger för Örebro som bröt sin långa negativa svit av matcher utan seger.

Laget hade ju inte vunnit i årets allsvenska sedan 24 april.

Chippens betydelse kommer växa

För Mjällby blev läget i botten lite sämre i och med att Örebro stack iväg. Chippen ska nog inte ses som en frälsare men han hans betydelse för laget kommer säkert att växa i takt med att hans högra stortå läker och fysiken når full matchkapacitet.

Motståndarna har respekt för Chippens tekniska fötter och han hittade rätt med sina dribblingar och några smarta pass in i straffområdet. Plus att han tvingar fram frisparkar när försvararna inte hänger med.