Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Österrikes stjärna om skandalen: Blir fortfarande arg

Uppdaterad 2019-11-29 | Publicerad 2019-11-28

RUKA. Österrikes landslag lever vidare med ett litet team kopplat till stjärnan Teresa Stadlober.

Den 26-åriga skidåkaren har haft en svår tid efter dopningsavslöjandet i Seefeld och mår fortfarande dåligt när hon påminns om att lagkamraten Max Hauke greps med en nål i armen.

– Jag blir så arg varje gång jag ser videon eller läser om det, säger hon till Sportbladet.

Följ ämnen
Längdskidor
Här ertappas han mitt i dopingenHär ertappas han mitt i dopingen

Teresa Stadlober tar sina skidor och vi promenerar tillsammans från banorna i Ruka. Hon har varit ute en lång stund i spåren och är förberedd på att möta världseliten imorgon.

Hennes far Alois, som var en framstående åkare på sent 90-tal, är numera både  coach, vallare och teståkare och fortsätter det hårda arbetet inför fredagens sprint.

På plats i Ruka finns ytterligare en åkare Lisa Unterweger, som kvalat in. Bernard Tritscher dyker upp senare i vinter när det är mer fristil på schemat, men i stort består Österrikes landslag av just Teresa Stadlober, som har två pallplatser i världscupen och flera placeringar på topp tio.

Annat var det på VM i fjol. Men det var just där som österrikisk längdsport fick ännu en stenhård smäll.

Teresa Stadlober på plats i Ruka.

”Jag var så besviken”

Det sedan tidigare dopningstyngda landslaget – Johannes Dürr åkte fast i samband med OS 2014 – skakades av en av tidernas största skandaler när polisen avslöjade Max Hauke just i ögonblicket som han injicerade blod mitt under brinnande VM. Han greps samma dag som han skulle åka 15 km och en omfattande härva vevades upp och fler fuskare avslöjades: Dominik Baldauf, Österrike, Aleksej Poltoranin, Kazakstan, Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu, Estland. Den tyska läkaren Mark Schmidt har pekats ut som nyckelperson i härvan.

I söndags berättade Max Hauke i en exklusiv intervju med Expressen om "sitt livs misstag". Han berättade också hur livet går vidare.

Livet går vidare för Teresa Stadlober också. Men för Sportbladet berättar hon om den svåra tiden som varit efter skandalen i skid-VM.

– Hade du frågat mig i april hade jag inte klarat av att prata om det, jag var så besviken. Nu har jag inga problem med det, säger hon med skarp blick genom glasögonen.

Hon mår fortfarande dåligt när hon ser videon på Max Hauke eller läser om det. Därför var det en chock när hon landade i Sverige på väg till Ruka och fick se bilderna i Expressen.

– När jag ser videon känner jag att jag vill inte se de här människorna igen. Jag vill inte se det på tv eller i tidningarna. När jag läser om det blir jag så arg.

”Skandalen var verkligen svår för oss”

Du har fortfarande mycket känslor kring händelsen?

– Ja, jag har känt dem sedan jag kom till laget som ung. Max (Hauke) är ett halvt år äldre än mig så vi lärde känna varandra tidigare under tävlingar. Jag kom till laget 2008 och han och Baldauf (Dominik) kom efter mig men vi var på läger tillsammans.

Misstänkte du dem aldrig?

– Nej. När man är en utövare så gläds man med en lagkamrat som får ett bra resultat. Jag var glad för att Max tog poäng i världscupen och jag hade inte en tanke åt det hållet. Jag misstänkte inte heller något kring Dürr, även om hans resultat stack ut mer och man kanske borde reagerat. Jag var yngre då också. Men jag var också glad för att vi hade en framgångsrik åkare då. Sen när man får information om vad han gjort blev jag så besviken. Men nej jag såg aldrig vad de gjorde. Huset dit de gick under VM var bredvid hotellet. Men vi såg dem aldrig gå dit eller komma därifrån.

Skandalen påverkade den 26-åriga åkaren också rent sportsligt.

– Skandalen var verkligen svår för oss och påverkade månaderna efter. Vi fick inget beslut från vårt skidförbund om hur de skulle göra med längdsektionen. Förbundet funderade på att utesluta längd för det har varit så mycket problem och flera skandaler Inte förrän i slutet av juni fick vi veta, berättar Teresa och fortsätter:

– Det var svårt för jag började min träning inför den här säsongen i maj och jag visste inte om jag skulle ha möjlighet att åka på tävlingar till vintern. Jag skulle inte ha råd att finansiera en sådan satsning med privata sponsorer. Jag var glad när beslutet kom, vi fick fortsätta och de sa att de hade förtroende för oss.

”Har alltid varit ren”

Förbundets fokus är nu på att bygga ungdomssidan och satsa långsiktigt. Enligt Stadlober ska inga av de ledare som arbetade i staben kring landslaget förra året finnas kvar. Hon har fått sätta ihop ett eget team vilket finansieras av Österrikes skidförbund och de åkare som kvalar in får ingå i laget.

Max Hauke säger till Expressen att i Österrikes landslag kretsade allt kring dig, att du fick alla resurser. Hur ser du på det?

– Jag har alltid gjort bra resultat, men har haft mina personliga problem med Österrikes skidförbund. Jag stod utanför laget ett år för jag har min pappa som tränare och det var inte uppskattat. Jag fick ingen support eller pengar, det var under mitt sista år som junior 2012-2013. Men det blev den bästa säsongen som en junioråkare från Österrike har haft, jag vann junior-VM och sen sa de att de ville ha mig tillbaka. Från den dagen har jag fått det bästa supporten och har gjort bra resultat i världscupen. Men de här (Hauke och Baldauf) hade inte så bra resultat att det var värt att fira. Jag kan inte säga att de fick mindre stöd än vad jag fick. När de blev bättre och gjorde lite resultat så fick de också bättre stöd. Så det är inte sant som han säger.

Är du rädd för att omgivningen ser annorlunda på dig landslagsskandalen?

– Jag var rädd direkt efter VM i Seefeld. Och jag hade ju ett lopp kvar i Seefeld efter att det hade hänt och jag kände mig inte bekväm, jag trodde att alla tittade på mig. Men nu är jag mentalt starkare. Jag vet att jag inte har gjort någonting, jag är ren och har alltid varit ren och kommer att vara det resten av min karriär.

Har du testats mer efter dopningsavslöjandet i vintras?

– Jag är i den högsta testpoolen sedan tidigare. Jag har gjort flera dopningskontroller under sommaren och hösten.

Följ ämnen i artikeln