Flinck: Det här blir nyckelmatchen för Sverige

Det talar för en historisk medalj – och det talar emot

Publicerad 2024-07-25 16.57

PARIS. Sveriges handbollsdamer har aldrig stått på prispallen i ett OS.

Här är tre saker som talar för en historisk medalj i Paris.

Och tre saker som talar emot.

Följ ämnen
Handboll

”Varför har du tippat att vi ska förlora mot Holland?! Det var en jävla dålig tippning!”

Nathalie Hagman reagerade direkt, och med smärre bestörtning, när hon fick syn på undertecknads tips i OS-bibeln under pressträffen här i tisdags.

Reaktionen säger en del om var det svenska laget befinner sig i världstoppens hierarki, eller i varje fall var Hagman tycker att de återfinns någonstans.

Det är inte många år sedan ett förhandstips om att Sverige ska åka ut mot Nederländerna i en kvartsfinal i OS knappast skulle rendera i sådana ”häftiga” reaktioner utan snarare passera med en axelryckning till svar.

Det säger också en del om vilka möjligheter Sverige faktiskt har att upprepa semifinalplatsen från Tokyo här i Paris.

Nathalie Hagman.

Matchen mot Tyskland blir nyckeln

Låt oss titta på vad som talar för att Sverige ska kunna få spela om medaljerna igen och börja med tävlingsstrukturen i OS.

Det finns inga lätta matcher i ett OS, inga blåbärsnationer (som det blivit allt fler av i framför allt VM men också EM). Men vägen till spel om medaljerna är i stället kortare här. Det handlar om att vinna rätt match(er). Det har vi sett gång på gång i OS-historien, som när Sveriges herrar slog ut Danmark i kvartsfinalen 2012 eller när Sveriges damer besegrade Ryssland i gruppspelet, tog en poäng mot Frankrike, vann gruppen och fick en drömkvartsfinal mot Sydkorea.

Sverige ska utifrån någon slags rankning sluta trea i gruppen och då väntar troligen Nederländerna i kvartsfinalen eller möjligen Spanien eller Ungern (Gud förbjude att Frankrike dabbar sig i någon match och slutar tvåa i den andra gruppen). Det är i så fall en match som Sverige har minst en 50/50-chans att vinna.

Det var det jag menade ovan med var Sverige befinner sig i dag i hierarkin, att om allt går enligt tipsen står man faktiskt i en kvartsfinal med fifty-fifty-chans.

Väldigt mycket handlar på förhand om att undvika fjärdeplatsen i gruppen för att slippa Frankrike i kvartsfinalen. Då Norge och Danmark bör bli etta och tvåa i Sveriges grupp blir mötet med Tyskland därför den stora nyckelmatchen. Den avgör troligen vilket lag som drar nitlotten Frankrike i kvarten.

Det finns tre klara medaljfavoriter i OS: Norge, Frankrike och Danmark. Men de går alla tre in i OS med stor press på sig.

Fransyskorna är regerande världs- och OS-mästare – allt annat än ett guld på hemmaplan ses då som ett misslyckande.

I Norge är det sista chansen för den gyllene generationen med Stine Oftedal, Nora Mørk, Kari Bratsett och Veronica Kristiansen att ta det enda guld de saknar.

Efter de tre raka gulden 1996, 2000 och 2004 hade danskorna bara kvalat in till ett (misslyckat) OS fram till i år. Nu är hybrisen och pressen som vanligt stor hemma i handbolls-Danmark. Landslaget har länge levt i skuggan av guldepoken för 20–30 år sedan.

Det gör att Sverige, trots att man slutade topp-fyra i både senaste VM och OS, kan smyga med som en underdog, liksom Nederländerna för den delen.

De unikt långa förberedelserna man får inför ett OS är naturligtvis till gagn för alla lag. Men man kan utnyttja dem mer eller mindre bra.

Roberts & Co visade inför Tokyo vad en OS-sommar kan göra, inte minst för ett starkt kollektiv som Sverige. Jag inbillar mig att Sverige är ett av de lag som är absolut bäst på att dra nytta av de många dagarna tillsammans.

Sveriges förbundskapten Tomas Axnér.

Axnér chansar med balansen i truppen

Men vi får inte bli förblindade av möjligheterna. Jag har ju trots allt tippat att Sverige åker ut i kvartsfinalen, även om det är ”jävligt dålig tippning” enligt somliga.

Det finns minst tre saker som talar emot en ny svensk semifinal.

Först och främst frånvaron av Anna Lagerquist – världens främsta duellspelare bakåt de senaste åren. Ett tapp som gör att man mer eller mindre tvingats lägga om hela det centrala försvarsspelet. Det finns fortfarande en osäkerhet hur försvaret står sig mot bra lag i ett mästerskap.

Jag vet att Sverige räknar med att släppa in fler mål än tidigare och att man därför lagt mycket tid i sommar på att förbättra det uppställda anfallsspelet, som i och för sig alltid varit Sveriges svaghet. Man måste helt enkelt göra fler mål för att kompensera för att Lagerquist inte är med.

I Tokyo spelade Carin Strömberg sin livs handboll när hon ersatte Isabelle Gulldén som mittnia, Jamina Roberts tog klivet upp på världsklassnivå, Jessica Ryde räddade osannolikt många och viktiga straffar, chansningen med Elin Hansson som ensam vänstersexa blev en fullträff och motståndarna underskattade Sverige i stort.

Nu kommer det att krävas nya genombrott och spelare som individuellt höjer sig en nivå eller två mot tidigare. Har Tyra Axnér eller Nina Koppang ett genombrott på den allra största scenen i sig? Kan Johanna Bundsen göra sitt livs turnering? Kommer Jamina Roberts tillbaka till Tokyo-nivå? Kan Kristin Thorleifsdóttir bli den nya försvarsgiganten?

Det är en synnerligen framåtlutad, offensiv trupp Axnér tagit med sig till Paris. Tränare brukar vilja bygga sina lag bakifrån men känslan är att Axnér känt sig nödgad att satsa på flera spelare som är bättre offensivt än defensivt utifrån materialet han har att tillgå.

Det är få som kan betecknas som riktigt bra tvåvägsspelare och ännu färre som är bättre bakåt än framåt i den här truppen. Jag är tveksam till om spelare som Tyra Axnér, Nina Koppang och Jenny Carlson alls håller bakåt mot hyfsat motstånd i OS. Det är en chansning av Axnér att balansera truppen så här, inte minst i ett OS med bara 14 spelare. Jämför bara med Danmark där Jesper Jensen har tänkt tvärtom.

Jamina Roberts.

Flinck sätter plus på alla lag och tippar OS

Grupp A

1. Norge Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

2. Danmark Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

3. Sverige Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

4. Tyskland Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

– – - – - - – - - - – - - - - - ­

5. Slovenien Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

6. Sydkorea Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Grupp B:

1. Frankrike Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

2. Nederländerna Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

3. Ungern Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

4. Spanien Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

– – - – - - – - - - – - - - - - ­

5. Brasilien Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

6. Angola Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Kvartsfinaler

Norge-Spanien

Sverige-Nederländerna

Ungern-Danmark

Frankrike-Tyskland

Semifinaler

Norge-Nederländerna

Frankrike-Danmark

Bronsmatch

Nederländerna-Danmark

Final

Frankrike-Norge

Prispallen

1. Frankrike

2. Norge

3. Nederländerna

OS 2024 i Paris: Allt om sommar-OS – datum och program

Följ ämnen i artikeln