Tio experter: Så ska svensk tennis räddas

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-15

Sportbladet ställde två frågor till tio framstående personer i Tennissverige.

1. Hur ska svensk tennis lösa sin kris och få fram nya toppspelare? (Bara Robin Söderling bland de 300 bäst rankade i dag.)

2. Finns det en arvtagare till Robin Söderling bland juniorerna?

Nicklas Kulti

39 år, före detta tennisproffs. Var rankad som världens bästa juniorspelare 1989.

1. ”Det är en lång process innan vi är där. De bästa talangerna måste välja att satsa på tennis, träningsmängden måste öka och kunskapen bland tränarna måste bli större. Sen är det förstås positivt med Robin Söderlings framgångar på senare tid – det är fantastisk reklam för sporten.”

2. ”Vi får inte glömma bort att vi är ett litet land och just nu ser jag ingen naturlig topp 10-kandidat. Men det finns ett par spelare som kan gå långt som Tobias Blomgren, Christian Lindell och Daniel Berta.”

Magnus Gustafsson

43 år, före detta tennisproffs.

1. ”Det här är ju inget nytt, egentligen. Tennisen har brottats med de här problemen en längre tid och att vi ska bli lika bra som på 1980-talet är en omöjlighet. Vi ska inte förvänta oss mer än två spelare bland de 100 bästa i världen av ett litet land som Sverige, men får vi fram det kan fler komma fram bakom dem.”

2. ”Inte som jag ser det i nuläget. Men det är viktigt att få fram fler spelare som är ganska bra så att de kan sporra varandra. På senare år känns det ändå som att det finns en positiv trend inom svensk tennis.”

Janne Gunnarsson

48 år, före detta tennisproffs. Expertkommentator.

1. ”Man ska jobba på som man gjort senaste sex månaderna. Det känns som det finns en röd tråd i satsningen där fler unga spelare får chansen. Numera satsar man inte på en eller två spelare utan kanske fem, sex och det tycker jag är rätt. Den spelare som är bäst vid 17 års ålder är kanske inte bäst när han är 20.”

2. ”Det är svårt, förstås. Robin är trots allt femma i världen och det är riktigt uselt att Sverige inte har någon mer spelare bland de 300 i världen. Inom ett par år tror jag ändå att vi har någon till spelare på topp 100-rankingen.”

Mikael Tillström

38 år, före detta tennisproffs, var rankad 39:a i världen.

1. ”Det är en jättelång resa. Man måste titta på vilka som leder utvecklingen. Om vi vill leda utvecklingen måste vi lära oss att slå den tennis som spelas i dag och i framtiden. Vi måste inse att det tar tid att vända det här.”

2. ”Varför inte? Men vem vågar jag inte säga för jag är för oinsatt. Det finns mycket kunnande inom svensk tennis och talangen finns. Jag tror vi kan vända det här.”

Åsa Svensson

35 år, före detta tennisproffs, var rankad 28 i världen.

1. ”Man måste göra tennisen mer tillgänglig för barnen och hitta nya möjligheter till nya tennisbanor. Man måste börja utbilda barnen i tidigare ålder.”

2. ”Det finns ingen som jag ser tydligt just nu. Det finns några lovande.”

Johan Porsborn

33 år, tennisexpert och tränare.

1. ”Det skulle behövas en nationell akademi där man kan samlas för att träna och utvecklas. Det är svårt att fostra en spelare i klubbmiljö. Den tiden är förbi. Sedan behöver vi se över vår ledarutbildning och göra tennistränaryrket hett så att det lockar de bästa.”

2. ”Det är svårt att ta fram enskilda spelare och säga hur bra de ska bli. Men det finns många som kan bli hyfsat bra och någon av dem kan säkert bli riktigt bra. Det finns hopp på juniorsidan.”

Robin Söderling

25 år, tennisproffs. Just nu rankad femma i världen.

1. ”Jag önskar att jag hade en lösning. Barn och ungdomar måste börja med tennis i stället för andra sporter. Jag vet inte hur statistiken ser ut men är övertygad om att fler barn valde tennis före andra idrotter för 20–30 år sedan”.

2. ”Alla utvecklas olika, så det är jättesvårt att säga. Man ser inte så många 18–19-åringar slå igenom men Christian (Lindell) visade mot Jarkko (Nieminen) att han hänger med. Det finns lite hopp. Jag har dålig koll på spelarna som är ännu yngre, men har hört att det finns fler lovande juniorer”.

Thomas Enqvist

36 år, före detta tennisproffs. Numera Sveriges Davis Cup-kapten.

1. ”Fortsätter vi på den inslagna vägen och jobbar hårt på klubbnivå tror jag att det kan bli okej. Vi har ett gäng spelare som är ganska intressanta. Pratar man om den närmaste framtiden är det (Daniel) Berta, (Christian) Lindell och Ervin (Eleskovic) som har kapaciteten. Vi måste ha tålamod med dem.”

2. ”Visst finns det talanger, men det är för tidigt att börja prata om en ny Söderling. Medelåldern på topp 100 är 26 år, så det krävs en viss fysik.”

Jonas Björkman

38 år, före detta tennisproffs. Bästa rankning: världsetta i dubbel, fyra i singel.

1. ”Det finns ljus i tunneln och kan vi ta hand om Ellen (Allgurin) och de yngre killarna kan de i sin tur inspirera ännu yngre spelare. Sedan vore det bra om vi kunde ta hem någon av de duktiga svenska tränarna.”

2. ”Jag kan inte säga att han är en arvtagare, men den som har visat mest är (Christian) Lindell. Han har den klart bästa chansen. Sedan blev jag imponerad av (Filip) Bergevi, en 16-åring som kvalade till Swedish Open.”

Maria Strandlund-Tomsvik

40 år, förbundskapten för tennisdamerna och expertkommentator på Eurosport.

1. ”Jag ser det inte som någon jättekris, men vi skulle behöva en bättre bredd. Vi behöver mer resurser, bättre tränare och fler internationella tävlingar i Sverige.”

2. ”Det är alltid svårt att veta vem det ska bli, men det brukar ju komma någon. Det ser lite glest ut nu, men på något märkligt sätt brukar det alltid lösa sig.”

Följ ämnen i artikeln