Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Simon, Simone

SVT:s krisplan – två på plats i OS

Publicerad 2016-08-15

”Svårt att ge en heltäckande bild”

RIO DE JANEIRO. I London-OS 2012 hade SVT 60 medarbetare på plats.

Hur många de skickat till OS i Rio?

Två – utan ackreditering.

OS i London år 2012 var SVT:s sista, efter att ha sänt mästerskapen sedan 1960.

Därefter köpte MTG (koncernen som äger Viasat) rättigheterna.

Men SVT är fortfarande populärast bland svenska folket.

En ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Sveriges Annonsörer visar att 51 procent av svenska folket helst hade sett OS i Rio i SVT 1, om de fått välja helt fritt.

Två utsända

Så, hur ser SVT:s satsning ut den här gången?

Från att, enligt Idrottensaffärer, ha haft hela 60 medarbetare på plats under London-OS har man nu bara två utsända för att täcka den sportsliga bevakningen i Rio de Janeiro – reportern Maria Wallberg och fotografen/redigeraren Pelle Sterner.

– Men det har funkat bra. Vi är väldigt nöjda med vår bevakning hittills, säger SVT Sports publiceringschef Patric Hamsch.

Med tanke på att 51 procent av svenska folket vill följa OS i SVT, är det då tillräckligt med två personer på plats i Rio?

– Så här i efterhand så … möjligtvis att vi skulle ha haft någon till på plats. Det var en resursfråga också, men å andra sidan känner jag inte att vi har missat så mycket av det som hänt. Vi har fått ihop helheten på ett bra sätt. Maria och Pelle kan inte få annat än fem plus. De har levererat bra material, reportage och intervjuer på daglig basis. Tillgången till de aktiva har varit över förväntan vilket har gjort att vi haft en bra leverans till vår publik, säger Patric Hamsch.

”Ingen helhetsbild”

Reportern Maria Wallberg ger sin bild av det hela:

– Det är omöjligt för oss som två personer att vara heltäckande. Vi kan inte förmedla en helhetsbild av hela OS, men det finns det heller inte något krav på. Det är framför allt att följa upp svenska framgångar och bygga tävlingar inför som är målet, säger hon.

Radio- och tv-bolag har rätt att ansöka om så kallade ENR-ackrediteringar (Non-rights holding broadcasting organisation). En sådan ackreditering innebär att man får komma in i pressrum och arenor, men att man inte får filma.

SVT har dock inte ansökt om någon sådan ackreditering.

– Men det har fungerat bra utan. Vi hade ungefär samma upplägg i Sotji-OS (2014, reds.anm), så vi var förberedda på de eventuella problem och utmaningar vi skulle ställas inför, säger Patric Hamsch.

Här i Rio får kanalens utsända inte ens komma in på arenorna och se tävlingarna.

– Vi har vetat om det här länge. Det var precis likadant i Sotji-OS, så det är inget nytt för oss. Vi har varit inställda på det så det är inget konstigt. Det är ett annorlunda sätt att bevaka ett OS. Man får följa det via internet och tv-apparater, men jag tycker ändå att det är väldigt roligt att vara här, säger Maria Wallberg.

”Enormt arbete”

Hon och Pelle Sterner gör sina intervjuar utanför huvudingången till OS-byn, alternativt utanför arenorna, om de tävlande tar sig tid att komma ut.

– Vi kan ju inte bjuda på några tävlingsbilder och sändningar men jag hoppas att vi genom våra intervjuer kan erbjuda vår publik en känsla härifrån och att de får höra vad de aktiva har att säga. Sedan ska man inte glömma bort det enorma arbete som görs hemma på redaktionen. Där bevakar man OS precis som övriga svenska mediers redaktioner gör. Där får tittarna och läsaren en helhetsbild av OS, säger Wallberg.

Följ ämnen i artikeln