24:e lektionen: Pokerfilosofi II: Rensa ut amatörmisstagen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-11-11

Varje gång man sitter med i en turnering har man anledning att ­filosofera över sitt eget och andras spel, och över vad som inträffar vid bordet: från de rena amatörmissarna och upp till och med de djupa och respektingivande ”läsningarna” av motspelarna.

Följande situation inträffade för mig i Amsterdam. Spelare 2 höjde före floppen från stora mörkens 400 till 1?200, och jag var den ende som gick med, bland annat eftersom jag hade position på honom. I potten låg cirka 3?300 (anten och mörkarna medräknade). Nu kommer floppen på bordet enligt nedan, och spelare 2 går utan att tveka all-in på sina resterande cirka 1?800 i marker. Du har cirka 9500 kvar, det är din tur. Vad gör du? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned.

Nu senast var det under Master Classics of Poker i Amsterdam, där jag till min glädje kom trea i finalen i hold’emturneringen med 800 euro i inköp och 287 deltagare. I supersatelliten till huvudturneringen med 5 000 euro i inköp kom jag däremot bara 29:a bland 200 startande, när de 14 bästa gick vidare. Nära men ingen cigarr, som man säger i USA.

Alltnog ska jag ta upp några vanliga amatörmisstag som man ofta ser vid bordet. Gör du dig själv skyldig till något av dessa, är det hög tid att rätta till ditt eget spel!

1) När du höjer, säg alltid tydligt TOTALEN du höjer till, inte ”höjningssteget”. Om beten är 2 000 och du vill höja till 6 000, så mumla inte något om 4 000 till vilket alltför ofta uppfattas av dealern som att du bara vill höja till 4 000 – och därmed får en onödig syn av någon annan som du istället tänkte skrämma till läggning.

Signalera inte läggning

2) Bli inte förutsägbar i ditt satsande eller höjande. Överraskande många höjer konsekvent med bara lite grann när de har goda kort och gärna vill ha syn, men höjer kraftigare när de har dåliga kort och vill att de andra lägger sig. Ett sådant agerande avslöjar din hand. Om du i stället till exempel alltid höjer med tre gånger stora mörken i första rundan, kommer de andra inte att veta om du har A-A, K-Q eller 7-2 off. Visst ska du variera ditt betande en del, men bli inte för lättläst på denna punkt!

3) Om du tänker slänga dig när det blir din tur, så signalera INTE detta i förväg genom att hålla korten så att det på långt håll syns att det är ”läggningsgreppet.” Otroligt många spelare syndar på denna punkt. Låt istället korten ligga på bordet medan du väntar på din tur; de andra ska inte i förväg ha en aning om huruvida du tänker syna, kasta dina kort eller gå all-in!

Slutligen vill jag så här via Sportbladet tacka alla er andra svenskar som i Amsterdam kom fram och önskade mig lycka till inför finalbordet, och i några fall till och med tackade för att jag skrivit Pokerhandboken! Sådant värmer, det ska ni veta.

Dan Glimne är författare till Pokerhandboken och kommentator i Pokermiljonen på TV 4

Följ ämnen i artikeln