men skatteverket fortsätter att jaga pokerhajar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-11-18

Vinster utanför EU/EES ska beskattas med 30 procent

Skatteverkets jakt på pokerspelarnas vinster går vidare, trots att kammarrätten i veckan skattebefriade en proffsspelares inkomster.

- Domen slår fast att poker är ett turspel och lotterivinster är skattebefriade, säger Dag Hardyson, rättsexpert på Skatteverket till TT. Men så tillägger han:

- Det gäller bara lotterivinster som vunnits inom EU/EES-området. Alla andra lotterivinster ska kapitalbeskattas med 30 procent.

Madrassen

Därmed var dagen förstörd för alla de spelare som i och med domen från kammarrätten i Stockholm trodde sig kunna andas ut och plocka fram gömda spelvinster ur madrassen.

Kammarrättens dom innebär till exempel att om Svenska Spel får regeringens tillstånd att starta poker på nätet, blir de vinsterna skattefria, medan en turneringsseger i Las Vegas ska kapitalbeskattas med 30 procent. Några möjligheter att dra av omkostnader och andra spelförluster gives inte.

- Skatten ska beräknas på bruttovinsten, säger Dag Hardyson.

I det fall som kammarrätten avgjort ville Skatteverket att en proffsspelare skulle ta upp sina spelvinster som inkomst av tjänst. Därmed öppnades vägen för att också göra avdrag för inkomstens förvärvande som det heter, men den gubben gick inte hem. Pokervinst är en lotterivinst, basta!

Ärliga spelare

Frånsett de skattemässiga finurligheterna gillar inte någon av landets, enligt Sifo, cirka 220 000 pokerspelare att deras spel ses som lotteri. Lika lite som till exempel bridgespelare skulle gå med på den saken.

Bridge betraktas nämligen som skicklighetsspel och spelvinster tas i deklarationen upp som inkomst, med de avdragsmöjligheter som följer med det.

Nu är det knappast så att 220 000 pokerspelare väljer att redovisa sina eventuella vinster. Bara de stora turneringsmästarna, som svensken Martin de Knifj, som i april 2004 sopade rent och vann 24 miljoner i Las Vegas, torde upptäckas av skattmasen. Internetspel hos bolag i skatteparadis borde ha goda förutsättningar att slinka igenom.

- Fel, kontrar Dag Hardyson, vi har numera sofistikerade program som scannar av spelbolagen. Vi lägger ner en hel del kraft på att få fram uppgifter, säger han och fortsätter:

- Dessutom ska vi inte glömma att en hel del spelare faktiskt deklarerar sina inkomster utan att vi behöver jaga dem.

Anders Lignell/TT

Följ ämnen i artikeln