Minnesfest: Titta, vi har knäckt Finland förr...

Sportbladet rankar tio härliga segrar mot lillebror – men minns tyvärr även fem magplask

Rivaliteten med vårt östra grannland sträcker sig lååångt tillbaka i tiden och kan liknas vid syskonkärlek.

Sportbladet friskar upp minnet och ger er ett 10 härliga och 5 otäcka klassiker.

Sportbladets förstasida i dag 7 oktober.

10 BÄSTA FINN-MINNEN:

1. Bragdvändningen i ishockey-VM 2003

Alla vändningars moder. Tidigt i andra perioden leder Finland med 5–1, men Tre Kronor tystar Hartwall Arena genom att vända till 6–5. Per-Johan Axelsson avgör och Radiosportens Lasse Granqvist svarar för ett klassiskt referat.

2. Thomas Wassbergs hundradelsdrama mot Juha Mieto i OS 1980

Ett sanslöst drama på skidtävlingen över 15 kilometer får ett ännu mer sanslös avslutning när Thomas Wassberg besegrar Juha Mieto med en ynka hundradel.

3. Maskens upphämtning i ishockey-VM 1986

Finland leder i slutminuten, men inom loppet av nio sekunder gör Anders ”Masken” Carlsson två raka mål och kvitterar till 4–4, det sista målet på ett friläge.

4. Suddens upphämtning i VM 1991

Fem år efter Maskens uppvisning gör Mats Sundin om bedriften. Med mindre än en minut kvar trär han in pucken köksvägen – för att sedan kvittera på ett friläge.

5. Lidströms kanonskott i OS 2006

Finland tar ledningen, men Tre Kronor lyckas vända till 2–1. Finland kvitterar, men tio sekunder in på tredje perioden smackar Nicklas Lidström in avgörande 3–2.

6. Dramat i ishockey-VM 1998

Tommy Salo håller nollan i båda VM-finalerna och backen Johan Tornberg blir oväntad hjälte med finalernas båda mål.

7. Forsberg/Sundins show i World Cup 1996

0–2-underläge i Globen vänds till seger med 5–2 efter att Tre Kronors superstjärnor Sundin och Forsberg gjort varsitt vackert solomål.

8. Olofssons sekunddrama i innebandy-VM 2002

Med 13 sekunder kvar, vid ställningen 3–3, får Sverige straff. Den svenske stjärnan Martin Olofsson är iskall och säkrar ett svenskt guld.

9. Rhodins vändning i ishockey-VM 2002

Tre Kronor ligger under med 3–0, men svarar för en klassisk vändning. Backen Thomas Rhodin smackar in 3–3 och smyger sedan med upp i anfallet och prickar in 4–3.

10. Blomstens avgörande i VM 1992

Arto ”Ärtan” – som har finska föräldrar – avgör VM-finalen med att slå in 5-2 i tom kasse, sedan Finland plockat ut målvakten.

10 BITTRASTE FINN-MINNEN

1. Finlands första VM-guld i ishockey 1995

Sverige är värdnation, men Finland – med svenske förbundskapten Curre Lindström i båset – tar sitt första VM-guld någonsin. I finalen mot Sverige vinner Finland med 4–1 efter tre mål av Ville Peltonen.

2. Selännes två mål mot Tre Kronor i OS 1998

Finske stjärnan Teemu Selänne sänker favoriten Sverige i kvartsfinalen med två kassar. Peter Forsbergs reduceringspuck tolv sekunder från slutet är en klen tröst och bilden på en knäckt Foppa med huvan över huvudet är talande.

3. Den sjuka vändningen i bandyfinalen 2004

Sverige ledde VM-finalen i Västerås med tre mål och hade satt champagnen på kylning, men Finland gjorde en makalös upphämtning samtidigt som Sverige kollapsade. I förlängningen tog anfallaren Sami Laakkonens emot målvakten Timo Oksanens 90-meterskast och petade in avgörandet.

4. Slakten i ishockey-VM 2011

Sverige leder VM-finalen med 1–0, men Finland kvitterar i slutet av andra perioden. I tredje perioden kollapsar Tre Kronor fullständigt och Viktor Fasth, som varit en vägg under hela turneringen, förvandlas till en schweizerost. Finland vinner sista perioden med 5–0 och totalt 6–1.

5. Den galna finalen i innebandy-VM 2008

Finland tar ledningen med 4–0, men kollapsar och Sverige vänder till 6–4. Men Finland tar sig mirakulöst tillbaka och pressar fram en förlängning. Där blir Tero Tiitu stor hjälte och svenskarna är förkrossade.