Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Här är svaren – på frågorna i tv-soffan

Publicerad 2014-01-20

Domarbasen förklarar handbollens alla regler

ÅRHUS. När blåser man för passivt spel?

Får man dra i tröjan eller inte?

Vad är en stürmerfoul?

Sportbladet tog ett snack med den svenske domarbasen för att få svar på en del av de frågor du har hemma i tv-soffan under handbolls-EM.

Handbollsmästerskapen samlar varje år över en miljon svenskar vid tv-apparaterna kväll efter kväll när Sverige spelar.

Men handboll är en komplex sport med mycket bedömningar, alla framför tv-apparaterna är inte så väl insatta i sporten och det kan vara svårt att förstå vad det är domaren blåser för.

I sann konsumentupplysningsanda tog därför Sportbladet ett snack med den svenske domarbasen Mikael Claesson, som själv dömde i alla mästerskap mellan 2008 och 2011 innan en knäskada satte stopp. Han har just varit på ett domarseminarium på EM efter att det inledande gruppspelet.

”Nöjda med nivån”

Vad säger man om domarnivån i EM så här långt?

– På det stora hela är man nöjda med nivån. Men det finns en springande punkt: man blåser straff alldeles för ofta och det kan jag skriva under på, säger Claesson.

Varför?

– Det har nog med den minikursen man hade med alla domare före EM där man tryckte hårt på att de skulle blåsa straff oftare.

Här intill tar vi hjälp av Claesson kring ett antal regler som säkert ofta väckt frågor hemma i tv-sofforna. Poängteras ska att utgångspunkten är elithandboll, inte bredd- eller ungdomshandboll.

Sverige är en gammal stolt domarnation inom handbollen med massor av mästerskapsfinaler. Leif ”Loket” Olsson betraktades till exempel som en av världens bästa på 1970-talet. Men i EM har vi inga domare från Sverige.

Varför?

– Det beror nog framför allt på att Rickard Canbro och jag fick sluta 2011 på grund av min knäskada. Vi hade nog 15 år kvar och bakom oss fanns det inget par som var färdigt att gå in i mästerskapen. Men det kommer, framtiden ser ljus ut. Det tar dock ganska lång tid, det är många steg man ska igenom, innan man får döma mästerskap.

”Man ger och tar”

Den välkände ishockeytränaren Per Bäckman skrev i sin blogg i början av EM att han ”rekommenderar alla ishockeyspelare att titta på handbolls-EM” då det finns stora likheter mellan idrotterna men att ”skillnaden är att handbollspelare aldrig gnäller eller slår tillbaka”.

Många har ju påpekat detta genom åren – varför är det så?

– Jag vet egentligen inte... vi brukar ju säga att handbollen är en gentlemannasport. Man ger och tar. Sedan är det fortfarande en ganska liten sport. Tittar du på den europeiska topphandbollen så är det ungefär samma spelare som träffar på varandra hela tiden under en säsong och de spelar eller har spelat med varandra någon gång i klubblag eller landslag. Det kan nog vara en förklaring.

Lagen bor ju i princip också alltid på samma hotell under mästerskapen, där de springer på varandra hela tiden.

– Ja, det blir betydligt mer familjärt på det viset, instämmer Claesson.

– Sedan är det väldigt sällan tränare är ute i media och hoppar på varandra eller domarna. Det bidrar säkert också till den goda stämningen inom handbollen.

Vilka är världens bästa domarpar just nu i dina ögon?

– Det spanska domarparet, Raluy/Sabroso, som dömde Sverige-Kroatien i fredags. Inte för att de hela tiden har rätt utan för att de får det att se ut som de har rätt. De har en väldig auktoritet och utstrålning på planen.

Sverige möter härnäst Polen på tisdagen kl 20.15. Matchens sänds i TV4.

Följ ämnen i artikeln