Fördelar och nackdelar med parade floppar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-16

En sak man med tiden lär sig som hold’emspelare är att ”läsa strukturen” på den så kallade brädan: det vill säga de gemensamma korten på bordet, alltså floppen plus de eventuella fjärde och femte korten.

Varje gång en flopp läggs upp, och varje gång det adderas ett nytt kort till brädan, så fråga dig: Vem blev hjälpt nu? Vilkas troliga starthänder passar bäst ihop med brädan, med tanke på hur betandet har gått?

Ett speciellt område är ”parade” brädor, som till exempel 8-3-3, A-9-5-9 och J-Q-10-4-J; alltså där det ligger två (och sällsynta gånger tre eller fyra) kort av samma valör. Blir du inte själv hjälpt av en sådan bräda, finns det alltid en risk att någon av motståndarna i stället blev det.

En paradox i sammanhanget är att läggs det upp en parad flopp som till exempel 8-3-3, är det MINDRE troligt att någon blir hjälpt av den än av en flopp med tre olika valörer. Jo, risken finns alltid att någon just fick en praktträff; men i grunden säger spelmatematiken att det med en parad flopp bara finns fem kort kvar i leken som valörmässigt passar ihop med den, i stället för nio kort som passar ihop med en flopp med tre olika valörer. Med en parad flopp ”minskar träffytan” helt enkelt.

Det gäller att se upp

Betar någon före dig ut efter en parad flopp, har du generellt mindre anledning att frukta att du är uppe mot en triss – och en sådan tung träff brukar dessutom ofta slowspelas. Var dock självklart på din vakt mot spelare som bryter mot det invanda mönstret, i syfte att bluffa eller dubbelbluffa dig!

Men det finns parade floppar och det finns parade floppar. Läggs det upp just 8-3-3 och du har till exempel J-J på handen, är chansen oftast liten att någon annan just då sitter med A-3, K-3, Q-3 eller, vilket pokergudarna förbjude, 3-3, varför du här normalt inte ska dra dig för att beta ut eller till och med höja med ditt överpar.

Är floppen däremot K-Q-K och du visserligen har A-A på handen men fyra motspelare, så förhasta dig inte: risken är mycket stor att någon annan just nu prickade in en triss i kungar. Eftersom spelare generellt oftare stannar kvar i potten med höga kort än med låga, ökar träffchansen när det handlar om höga parade floppar. Är du i en sådan situation gäller det att se upp!

Analysen

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln