Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Nils

Här startar homodebatten

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-02

Tidernas Sportblad 2006: Minnesvärda förstasidor från OS, avslöjar ALLA svenska startelvor, skandalen – årets nyhetsbomb i Sportsverige

Här är bilden som fick fart på debatten.

Per Ledin kramar om Emil Kåberg och putar med munnen, redo att leverera segerkyssen.

Finns det utrymme för homosexuella inom svensk lagidrott?

Frölundafansen gjorde allt för att få Färjestads tuffingar ur balans i final­serien 2006. I match efter match, period efter period, byte efter byte skrek klacken:

”Kåbergs flickvän heter Per Ledin, heter Per Ledin…”

När Karlstadlaget säkrat SM-titeln i Löfbergs Lila Arena och de två bögstämplade hjältarna skulle fotograferas av Sportbladets fotograf Jimmy Wixtröm tillkom bilden det fortfarande talas om.

– Ge honom en puss, föreslog reportern Patrik Thornéus.

Per Ledin sa först nej, men köpte bildidén sedan Wixtröm påmint honom om att han lovat ställa upp på vad som helst om Färjestad blev svenska mästare.

– Vi ville göra en rolig grej och tyckte att de kunde bjuda på det. Det var kul att de ställde upp, säger Jimmy Wixtröm.

Den omtalade bilden publicerades i Sportbladet den 19 april 2006, under rubriken ”PUSS PÅ DIG, ÄLSKLING...”.

Vad ingen hade föreställt sig då, allra minst Ledins fru och Kåbergs gravida flickvän, var att den skulle bli startskottet för en efterlängtad och välbehövlig debatt om homofobin inom ishockeyn och annan lagidrott.

– Att bilden används i homodebatten är bara bra. När den togs hade vi inte en tanke på att den skulle användas i ett mer seriöst sammanhang. Vi ville bara driva med alla som sjöng ramsan om oss, sa Per Ledin.

Många tyckte, som Ledin hade uttryckt det, att ”råttet var mågat”, att den som kliver in i ett omklädningsrum inte ska påtvingas grabbighet, machostämplar och bögskräck, att idrotten snarare än de homosexuella ska kliva ut ur garderoben och se verkligheten som den är.

”Du överlever inte som homo”

Plötsligt pratade Magnus Hedman, Ola Wenström, Elin Ekblom Bak och Sportbladets Lasse Anrell om idrott och homosexualitet i Sportpanelen i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Du överlever inte som homo i en lagidrott. Man ska gilla tjejer, bilar och videofilmer. That‘s it, sa Hedman.

För Sportbladet vidareutvecklade han sitt uttalande.

– Under min långa karriär har jag aldrig träffat en öppet homosexuell i ett omklädningsrum och med tanke på hur samhället ser ut är det väldigt skrämmande. Vart tar alla vägen? Väljer alla homosexuella bort idrotten av rädsla, eller tiger man bara om sin sexuella läggning? frågade sig den förre landslagsmålvakten.

Dagens Nyheter intervjuade tidningsdrottningen Amelia Adamo och Anders Öhrman, chefredaktör för gaymagasinet QX, under rubriken ”Mjuk homostil eggar”.

Hela tiden stod Sportbladets bild på Per Ledin och Emil Kåberg i fokus.

– Det är charmigt med lite manlig bonding, att killar vågar visa att de tycker om varandra utan att det betyder något sexuellt. Det är perfekt. Mer sådant. Sport­killar är så manliga i sig. Jag tror inte att de ställer upp för att locka till sig gayfans. Det finns inte i deras värld. Jag tror att det finns bögar inom hockeyn men att de är få, jag tror inte att de är öppna. Homofobin finns fortfarande inom idrotten. Det verkar vara det absolut svåraste stället att komma ut på. I alla fall inom hockey, fotboll och andra lagsporter, sa Anders Öhrman till DN.

Goa Gubbar ringde

Debatten ledde till att folk på nytt talade om ishockeyspelaren Peter Karlsson, som var öppet homosexuell och 1995 blev knivhuggen till döds på grund av sin läggning.

Det gick så långt att Frölundas supporterklubb Goa Gubbar, som hittade på nidramsan, hörde av sig till Jimmy Wixtröm. Medlemmarna ville ha ett signerat exemplar av bilden på Per Ledin och Emil Kåberg att sätta upp på stampuben i Göteborg.

– Det är bara att erkänna: Grabbarna har humor och är rätt gulliga ihop, sa ordföranden Jan Kajupank.

Ämnet har länge intresserat och fascinerat Sport­bladets krönikör Simon Bank.

– Debatten är viktig. I omklädningsrummen har man gjort upp med andra traditionella spöken, som rasismen. Idrotten ska vara jämlik och till för alla, men homofobin är fortfarande en stark levande kraft, speciellt i de manliga lagidrotterna. Den stänger ute massor av människor och får dem att må dåligt. Ingen annan form av diskriminering är så stark. Om 40-50 år kommer vi att skämmas över hur det har sett ut. Det är jag övertygad om, säger Simon Bank.

När han i dag tänker tillbaka på den omtalade bilden av Per Ledin och Emil Kåberg ser han två guldmålade förebilder.

De lät sig inte provoceras av något som inte ska provocera.

– De hade inget emot debatten och visade Frölunda-klacken att ”Ni kan ropa att vi är bögar, men det ser vi inte som något negativt.” De visade att det är fjanteri och det är ett jävligt bra vapen, säger Simon Bank.