”Skapa utrymme för andras misstag”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-21

Dan Glimnes pokerteori

Det är dags att återvända till ämnet hur du ska göra när du floppat ett monster – och några faktorer att då ta hänsyn till när du ska välja hur du vill agera har jag redan tagit upp, som vikten av osynlig styrka och att slowspelande är ett bättre verktyg när potten är liten, än när den är stor.

En annan aspekt av att ha i det närmaste oslagbart stål på handen, är att en sådan ­situation är idealisk när det gäller att låta motståndarna göra ett specifikt slag av misstag mot dig.

Betänk att du ju VILL att dina motståndare ska göra misstag när de spelar mot dig. Att kunna skapa lägen för andras misstag är på sätt och vis vad ­poker handlar om.

Floppade fyrtal

För lite över en månad sedan var jag med i en turre på nätet, plockade upp

A-A på knappen, och valde att slowspela mina raketer efter att de andra lagt sig fram till mig. Floppen blev sanslösa A-A-9!

(Chansen att först plocka upp A-A och sedan floppa fyrtalet med dem är för övrigt cirka 1 på 90?000; trevligt att för en gångs skull få berätta en goodbeatstory, men varför händer sådant aldrig mig i till exempel VM i Las Vegas eller i EPT-finalen i Monte Carlo i stället? Pokergudarnas ­vägar äro i sanning outgrundliga.)

Det som sedan utspelar sig kostar signaturen ”whushark” i lilla mörken så gott som hela markerstapeln, när han aggressivt försöker ta kommandot i potten och allt jag behöver göra är att syna hela vägen, inklusive hans all-in efter riverkortet. Sällan har jag känt mig så avslappnad som när jag då klickade på ”Call”. Att motståndaren var en han är jag för övrigt säker på; ingen dam skulle någonsin ha uttryckt sig så i chat­t­rutan efteråt …

Med en riktig monsterflopp kan du alltså vara villig att låta motståndarna stanna kvar billigt, och därvid göra det specifika – och dyrbara – misstaget att dra till samt förhoppningsvis få in den näst ­bästa handen, samtidigt som du gör ditt bästa för att maskera din egen styrka. Har du en kåk eller ett fyrtal, fruktar du ju inte en straight eller en flush: tvärtom vill du att sådana drag ska trilla in, efter­som det då är bäddat för att keramiken vräks in på slutet och på så vis skapar en gigantisk pott som du sitter med ett lås på.

Bra att fejka tveksamhet ibland

Var alltså observant på dylika situationer, som du kan utnyttja för att låta motspelarna begå misstag. Och vare sig du spelar online eller live, ska du dessutom hålla efter en sådan ”tell” som en blixtsnabb syn efter motståndarens bet: många motspelare är alerta nog att då ana sig till att här finns inte bara en hund, utan en hel kennel begraven. I en del lägen är det därför bättre att fejka ett tveksamt beslut genom en längre betänketid.

Samtidigt får du inte själv göra misstaget att alltid slowspela sådana monster, varje gång, på precis samma sätt! Det finns situa­tioner när du trots monsterfloppen ska välja att stå på gasen – men det ska kommande avsnitt handla om.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln