Trots succén – tillhör inte ens b-laget: ”Det räcker inte”
Publicerad 2019-12-08
LILLEHAMMER. Moa Lundgren har gjort stor succé i inledningen av säsongen.
Ändå tillhör 21-åringen inte ens b-laget.
– Kliver jag upp på pallen då kanske jag borde ha varit där, säger Lundgren.
Moa Lundgren gjorde tvärtemot norske stjärnan Didrik Tönseth och tackade nej till terräng-EM för att i stället tävla i Lillehammer.
– Jag tänkte att den här helgen var fri i schemat för jag trodde inte att jag skulle bli uttagen, men det är väldigt kul att vara en del av distanslaget så jag var tvungen att tacka nej till terräng-EM, säger 21-åringen, som tog SM-silver i somras, och fortsätter:
– Jag har inte samma rutin i världscupen som Tönseth. Han har ju gjort några säsonger och mästerskap.
”Har ökat min kapacitet”
Det visade sig vara rätt beslut. Lundgren, som egentligen är bäst i sprint, imponerade på distansloppen i Ruka förra helgen och i Lillehammer slog hon till med en otrolig niondeplats i skiahtlonen.
– Jag blev nästan lite paff själv när jag åkte klassiskt för jag var typ nästan först och i samma backe som Joahug. Jag vet inte vad som hände. Jag är otroligt stolt idag, säger hon efter personbästat.
En stor anledning till succén är just löpningen.
– Det har gått jättebra på löpningen på längre sträckor. På 10 km sprang jag ändå två minuter snabbare och på 27 kilometer sju minuter så jag har ökat min kapacitet, säger hon.
”Tagit till vara på chansen”
Trots succén tillhör Lundgren varken A- eller B-laget. Team Bauhaus, som b-laget heter, är bara öppet för åkare över 23 år. Skillnaden mellan att tillhöra lagen är dock stor eftersom Bauhaus-åkarna får ett träningsbidrag.
– Kliver jag upp på pallen då kanske jag borde ha varit där. Jag tänker att jag får ta den här säsongen till att göra det så bra som möjligt och försöka ta mig uppåt i laget, sa Lundgren inför skiathlonen i Lillehammer.
Efter niondeplatsen är 21-åringen fortfarande ödmjuk.
– Jag tycker att de har varit otroligt nyttigt för mig att stå utanför, eller att vara i U23-laget och få veta vad jag har behövt utveckla. Jag har ändå visat att jag har tagit till vara på den chansen att få bestämma lite själv.
En niondeplats räcker inte för att säga att du borde ha varit med?
– Det räcker inte. Jag får jobba vidare.