Var beredd på att spara kvitton

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-12

För en vecka sedan kom från hovrätten i Sundsvall en dom i ännu ett uppmärksammat pokermål, och den blev tyvärr delvis ett bakslag!

Vill du läsa en längre analyserande krönika av mig beträffande den domen, så hänvisar jag dig

”Två steg framåt och ett steg
bakåt”

.

Nå, jag ringde nyligen upp även Dag Hardyson, rikssamordnare på Skatteverket, för att få den myndighetens syn på effekterna av den förra hovrättsdomen i Göteborg.

”Vi har fått ett internt meddelande från vår rättsavdelning”, berättar Hardyson tillmötesgående och sammanfattar det med att Skatteverket tills vidare följer tätt efter Lotteriinspektionen: man vidhåller att turneringen i Grebbestad var ett lotteri i skatterättslig mening (något som nu styrkts efter domen i Sundsvall). ”Vi styrs av vad som är definierat som ett lotteri, fram tills dess att en annan tolkning vinner laga kraft.” Det innebär att för Skatteverkets del gäller även i dag vad som gällde i går: skattefria vinster inom EES/EU, respektive 30 procent i skatt utanför.

Men vad händer då om Högsta domstolen i slutänden skulle slå fast att turneringspoker är ett skicklighetsspel? Hardyson vill ogärna gå eventuella händelser i förväg, men erkänner att i så fall kommer turneringsvinster att de facto ses som inkomst av tjänst, varvid rimliga avdrag (inköp, resor, hotell, med mera) får göras som vanligt. Han säger dock att Skatteverket är väl rustat för att hantera den eventualiteten. ”Det internetprojekt som jag lett i flera år har gjort att sådant ska fungera i vanliga taxeringar; granskarna ska kunna reagera och ställa frågor, och spelarna måste vänja sig vid att spara kvitton och föra noggranna anteckningar.”

Som turneringsspelare måste man alltså vara beredd på att bli synad i sömmarna av Skatteverket. Men vad händer om man påstår att alla ens pokerinkomster härrör från (skattefria) cashgames, och inte från turneringar?

Hardyson erkänner de praktiska svårigheterna i en sådan granskning, men understryker att Skatteverket jobbar på det. ”Det finns en helt annan öppenhet än för bara två år sedan, när det gäller att få in information från företag och myndigheter även i andra länder. Och vi har numera extremt god koll på informationen ute på nätet.”

Rent mjöl i påsen är alltså att rekommendera – och samtidigt skulle det nog ytterligare bidra till pokerns sociala acceptans, om proffsen betalade skatt som vilken rörmokare eller undersköterska som helst.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln