Robin Söderlings triumf bevis för ny lagstiftning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-15

”Poker handlar om skicklighet – som tennis”

Robin Söderlings succé i Franska Öppna tennismästerskapen används som exempel för att bevisa hur skicklighet är ett avgörande inslag – i poker.

Poker är ett skicklighetsspel. En matematiskexpert vill nu bevisa det genom att jämföra med Robin Söderlings triumf i tennisens Franska Öppna mästerskap. Målet: att ändra svensk lag.

Matematikern och pokerspelaren Erik Broman har tidigare vittnat som expert i det så kallade Grebbestadsmålet för att bevisa att poker är ett skicklighetsspel. I den rättegången friades också de personer som arrangerat en pokerturnering på svensk mark, i Grebbestad, från brott. Detta med hänvisning till att pokerspel handlar till hög grad om skicklighet.

– Mitt forskningsområde är sannolikhetsteori och jag är alltså också pokerspelare. För nio månader sedan ombads jag att skriva ett utlåtande och vittna som sakkunnig i Grebbestadsrättegången. De blev friade, säger Erik Broman.

Vill motbevisa

Den rättegången hölls i hovrätten i Göteborg. Men det är inte alls säkert att den hållningen gäller när svenska lagboken ska uppdateras med lagar om spel som är anpassade i tiden, ett arbete som pågår för fullt.

Erik Broman är orolig att pokern inte avmonopoliseras med hänvisning till att det inte skulle vara ett skicklighetsspel. Det vill han nu motbevisa. Under en pokerdebatt på Bern´s hotell i Stockholm på måndagseftermiddagen la han fram följande exempel:

– Tänk er att världens bäste tennisspelare möter den som är nummer 100. Då skulle ingen bli förvånad om nummer 100 vinner första bollen. Men om han vinner ett set skulle det vara en ganska stor grej och om han vinner matchen är det en nyhet över hela världen.

”Precis vad som hände”

Han fortsätter:

– Det var precis vad som hände när Robin Söderling slog Rafael Nadal i Franska Öppna nyligen. Den som är bäst har en liten fördel i varje boll men en stor fördel över en hel match och om den sämre vinner är det anmärkningsvärt.

Likhetstecken finns med kortspel, enligt Erik Broman.

– Det går att överföra till poker. Även om man bara har en liten fördel i varje hand som spelas blir det en stor fördel när man spelar 500 händer, det går att använda som underlag för ”de stora talens lag”.

Slumpen, då?

Att slumpfaktorn också finns inom pokern avfärdar Erik Broman snabbt som argument.

– Den finns överallt. En åskådare kan springa in på en fotbollsplan och avgöra hur det går, vädret kan avbryta en tennismatch.

Erik Bromans debattinlägg var en del av en eftermiddag där även en professor i EG-rätt samt ett par inbjudna politiker uttalade sig.

Följ ämnen i artikeln