Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Bergström: Stoppa loppen – vi kan inte tävla såhär

BEITOSTÖLEN, NORGE. Det här är en analys på ett barns nivå.

Men kan en sjuåring se felet kan jag det också.

Dagens lopp i världscupen borde inte få köras under rådande omständigheter.

Följ ämnen
Längdskidor

Jag hörde att fotbolls-VM nästa sommar ska avsluta matcherna efter 60 minuter för att skona tjejerna. De blir ju så trötta. Till långbane-VM ett par veckor senare ska Sarah Sjöström slippa simma hela killbassängen, hon får gena på tvären.

Näää, jag skojar. Så dum kan väl ingen sport vara?

Hej och välkommen till Beitostölen, Norge, världscupen i skidors tredje stopp. I dag, lördag, kör herrarna tre mil och damerna hälften.

Varför?

För att det är så. För att de aktiva inte har klagat. För att skiathlon, en distans som inte körs i världscupen i år, har samma ojämlika sträckning.

Ett genrep inför VM saknas

Men det besvarar ju inte varför?

Nej, men det finns inget svar. Jag kan testa igen, för jag har undersökt saken, men förvänta dig inte tillfredsställelse inom trettio sekunder:

Egentligen borde alla aktiva få förbereda sig för skiathlonloppet på VM i Österrike i februari, där distanserna är 2 x 15 kilometer för herrar och 2 x 7,5 km för damer, men Fis fann ingen plats för ett genrep i världscupen. Disciplinen kräver bredare spår och en större skidstadion än vad Beitostölen kan erbjuda och det passade inte in med en jaktstart mitt i förra veckans minitour i Lillehammer, där stadion är större.

Därför är dagens lopp en kompromiss. Inget skidbyte, ingen masstart, inte VM:s längsta distanser eftersom det är för slitsamt, men något åt det hållet. (Att de enda som kör en tremil i dagens form är damerna verkar vara glömt).

Åtgärden ännu inte genomförd

Du är inte nöjd?

Då är vi två. Det vi upplever i dag är en rest av ett gammalt samhällsbygge vars pelare störtats en efter en, men som fortfarande har kvar små fåniga stenstaplar. Det tog tre decennier för VM i längdskidor att inkludera kvinnor, men då hade de färre klasser och kortare distanser än männen. Sedan dess har Fis föredömligt överbryggt skillnaderna och skapat en i de flesta fall jämlik produkt. Det är lysande arbetat, många idrotter borde lystet kopiera konceptet.

Men i fråga om lopplängd har man kört fast. Fis har skulpterat om sin sport i grunden de senaste decennierna. Bort med träskidor, in med vallabussar och skejtstil, in med sprint, in och snart ut med skiathlon, men sjuåringens och min och din önskan om lika ansträngning för könen är ännu icke åtgärdad.

Ta efter terränglöpningen

Innan du magreagerar mot att reformera i onödan så tänk på motsatsen. Tänk om könen i dag hade skidat lika långt och någon fört på tal att tjejerna skulle skonas från svetten och pinan de sista kilometerna. Tänk om kvinnor var tvungna att stanna i Evertsberg.

Det hade aldrig accepterats. Vilket är ett fullgott argument för att dagens situation är orimlig.

På engelska syftar cross country lika mycket på terränglöpning som på längdskidor. Syskonskapet kanske kan fungera som morot för vinteridrotten. 2015 började terränglöpningen göra upp med gamla ungdomssynder och kräva lika långa lopp oavsett kön. I nuläget rensas och korrigeras tävlingar runtom på jorden och protestlistor samlas mot konservativa arrangörer i främst Storbritannien.

Längden borde snarast möjligt göra samma sak.

Damerna vill inte köra längre?

Helt okej, ingen idé att vara petig, det går exakt lika bra att korta herrarnas lopp.

Följ ämnen i artikeln