Plan A-A – i långa loppet bättre än plan B

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-22

Läs Dan Glimnes teori

Alla de 169 olika starthänder som finns i Texas hold’em, finns det förmodligen ingen så speciell som A-A. Varje gång du ser dessa två magiska bokstäver titta tillbaka mot dig från hålkorten, är det med skräckblandad förtjusning. Du sträcker dig efter dina marker, gör en försåtlig standardhöjning, och...

...alla de andra lägger sig. Mörkarna är allt du vinner, medan besvikelsen bränner till i maggropen.

Känns scenariot igen? Har man upplevt det några gånger, kan det få även den bäste att övergå till plan B: att i stället slowspela essen, för att förhoppningsvis få en intet ont anande motspelare på rejält fall.

Men i plan B lurar ännu större faror. Du limpar in i potten, tre eller fyra andra synar också i tacksamhet över det låga priset, och så åker alla pengarna in efter flopp eller turn i stället?...

...varpå du upptäcker att du är uppe mot en triss eller till och med en osannolik straight, och så är du ute.

Håll nere pottstorleken i början

Tidigt i turneringar försöker jag undvika att spela alltför stora potter med A-A, om jag inte tvingas stoppa in hela keramiken före floppen. Men höjer jag i första rundan och blir kontrahöjd, brukar mitt motdrag vara att skjuta in halva stapeln som svar; i synnerhet om jag spelar online.

Och om jag som undantag har limpat in med A-A, är det som regel bättre money ­management att gå vidare med försiktighet. Jo, jag är oftast villig att beta 50-70 procent av potten efter floppen, men blir jag synad då är huvudalternativet att sedan checksyna efter både turn och river; och blir det signifikant action, kan det mycket väl vara läge­ att dumpa essen. Med A-A när det inte har höjts i första rundan siktar jag på att spela en liten pott, inte en stor. Och även om det har höjts i första rundan, så vill jag om jag inte träffat tungt försöka hålla pottstorleken nere om jag stöter på motstånd.

Just i början av större turneringar, när många spekulativa händer får de rätta implicita oddsen för att syna även mindre höjningar med siktet inställt på att slå ut en motspelare som inte kan förmå sig till att lägga ett överpar, är det läge att kliva försiktigt med A-A.

Sensmoral? Den är att får du A-A, fungerar det i längden bättre att höja med handen före floppen än att slowspela den. Tänk dessutom på att A-A på sätt och vis är en hand som alla andra: inte oslagbar, och den måste behandlas med förnuft efter vad situationen dikterar.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln