41:a lektionen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-03-10

När du ska höja efter fjärde kortet...

Du som uppmärksamt följt med här i Pokerskolan minns från lektionerna 38 och 39 att du normalt ska öppningsbeta efter fjärde kortet för att skydda din hand, de gånger då du bedömer att du sannolikt har bättre än någon av motspelarna.

Din öppningsbet då gör att dina motspelare med sämre ”färdiga” händer, respektive draghänder, får ofördelaktiga pottodds till att stanna kvar.

Här är ännu en situation från Linköpingsmästerskapet nyligen. Du höjde före floppen till 2,5 gånger stora mörken och fick bara syn av Stol 5, medan övriga slängde sina kort. Efter floppen talade du först och betade cirka halva potten, dels för att du har ett överpar, dels som en informationsbet, och Stol 5 synade på nytt. Nu har fjärde kortet kommit på bordet, och ännu en gång talar du först. Vad gör du? Analysera först situationen! ”Rätt svar” finner du längst ned på sidan.

Observera att samma resonemang gäller även när någon annan har talat före dig och öppningsbetat!

Då är kardinalregeln: Höj motståndarens bet, om du bedömer att du sitter med den just då bästa handen.

Grundskälet är exakt detsamma som för att du ska öppningsbeta om ingen annan har gjort det: Du skyddar din hand mot oönskad konkurrens. Vill de med sin draghand eller svagare ”färdiga” hand stanna kvar och chansa på att sista kortet ska ge dem en bättre hand än din, alltså på att de ska dra ut dig, ska det i det långa loppet helt enkelt kosta mer än det smakar.

Oönskad sidoeffekt

Om du inte höjer utan bara synar i ett sådant läge, får ju den som redan öppningsbetat en ”gratis” chans att stanna kvar och titta på sista kortet – han eller hon behöver inte skjuta in ännu en hög pengar i potten. En syn från dig har dessutom en oönskad sidoeffekt: finns det fler spelare kvar i potten än du och den som öppningsbetade, och som talar efter dig, kan din syn göra att de frestas stanna kvar i potten eftersom den då växer till sig i takt med att pottoddsen samtidigt förbättras. Och då är du uppe mot den obönhörliga spelmatematikens lagar; ju fler som du har emot dig i fighten om potten, desto större är risken att någon ska lyckas dra ut dig i och med sista kortet.

Att du höjer med den sannolikt bästa handen har i sin tur en annan och nu önskad sidoeffekt. Antag att du sitter med J-J och att korten på bordet är 6-2-9-10. Öppningsbetar nu någon annan ska du resolut höja om inte starka skäl talar emot det; dels som nämnts ovan för att skydda din hand, dels också för att bygga upp potten och potentiellt vinna mera pengar, om nu någon annan väljer att syna dig med vad som förhoppningsvis är en sämre hand.

Det finns dock självklart situationer där du efter fjärde kortet i?stället ska syna, fast du har en bättre hand! Mera om det i en kommande lektion.

Dan Glimne är författare till

Pokerhandboken och kommentator

i Pokermiljonen på TV 4

Följ ämnen i artikeln