Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Garpenlöv: Det här kan inte fortsätta

Målvakterna är som Michelingubbar med sina stora skydd – de måste bort

SHL är förändringarnas liga där allt går ut på att gynna det ­offensiva spelet.

Tyvärr tänker ligan fel och ­börjar på fel sida.

Om vi ska få fler mål i SHL måste man göra målvaktsskydden mindre och det nya modéordet – ”boxa ut” – måste försvinna.

Följ ämnen

Halva serien är avklarad och vi ser ett tydligt mönster.

Det finns två områden där jag tycker att vi måste gå hårdare åt och förändra om vi ska få till en offensivare ishockey med fler gjorda mål. Vi börjar med målvakterna. Det görs ett fantastiskt bra jobb i Sverige vad det gäller att utbilda och utveckla målvakter.

Det finns målvaktstränare i stort sett i varje klubb på alla nivåer i svensk ishockey och de flesta är oerhört intresserade och kunniga.

Det ska vi fortsätta ha, men storleken på målvakternas skydd har fått för stora proportioner.

Även om det finns måttbegränsningar behöver man inte vara Einstein för att se hur stora målvakternas skydd är och hur lite nät det finns att skjuta på.

Jag vet att det även fuskas med målvaktsskydden och att det byggs på skydd i utrustningen både här och där som gör det ännu svårare för skyttarna att göra mål.

Jag såg en bild häromdagen på gamla Djurgårdsmålvakten Tommy Söderström. Benskydden gick upp till knäna och det fanns inte någon som helst tillstymmelse till påbyggnad på skydden. Jag måste säga att det såg komiskt ut om man jämför med dagens målvakter.

Nu ser målvakterna ut som stora Michelingubbar där alla har xxl i storlek på sina skydd.

Hur svårt kan det vara att begränsa och förminska storleken på målvakternas skydd?

Kommer gynna bra spelare

Om man sedan kontinuerligt åker runt och mäter dem under säsongen och ger ut höga böter för de som fuskar är jag övertygad om att målvakterna kommer sluta att fuska. Det kommer garanterat gynna skyttarna och vi kommer att få se fler gjorda mål i svensk ishockey.

Ska vi få en mer offensiv ishockey måste regelsystemet gynna det offensiva laget och de skickliga spelarna. Tyvärr är det tvärtom i svensk ishockey.

Här gynnas de sämsta spelarna som får interfera, screena, hålla i och till och med hålla klubban uppe i midjan på motståndarna utan att någon domare bryr sig.

l l l

För något år sedan var det momentum.

Nu har vi ett nytt begrepp.

Det nya modeordet i svensk ­ishockey är ”boxa ut”.

Boxa ut betyder att det försvarande laget helt enkelt stoppar anfallande spelare, med hjälp av kropp och klubba, att komma in framför det egna målet.

Man bildar en box, en fyrkant, med spelare framför målet där ingen motståndare får vara.

När jag ser det här under matcherna förstår jag att det är svårt att göra mål i SHL. Hur kan det vara tillåtet att stoppa en spelare, som inte har pucken, att åka in framför motståndarmålet?

Skulle man stoppa en icke puckförande spelare med hjälp av kropp och klubba på någon annan del av banan är det garanterat en interference­utvisning.

Varför är det inte det inte så runt målen?

Helt borta från NHL

Jag har inga problem med att man boxar ut puckförande spelare och gör det tufft för honom, men som det är nu är det ett skämt. Om vi ska få bukt på de spelförstörande momenten måste det finnas en plan. Det går inte att börja blåsa för allt direkt utan man måste ta det stegvis.

Jag har varit med om den processen när jag spelade i NHL i början av min karriär.

Då det var ­tillåtet med det mesta i spelförstörande väg. NHL tog tag i problemet och jobbade stegvis bort de spelförstörande momenten för att få en mer attraktiv offensiv ishockey som gynnar skickliga spelare.

När jag nu ser en NHL-match, och jämför det med en SHL-match, ser jag två olika regelböcker vad det gäller bedömningen av spelförstörande moment.

Jag har varit inne på det många gånger och kommer fortsätta tjata om det. Ska vi få en mer offensiv ishockey i SHL måste regelsystemet gynna det offensiva laget och de skickliga spelarna. Tyvärr är det tvärt om i svensk ishockey.

”Boxa ut” måste gå samma väg som momentum och försvinna från vårt vokabulär.

Följ ämnen i artikeln