Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

OS-stjärnorna får inte ”sprida propaganda eller publicitet”

Publicerad 2013-09-12

Jurist i civilrätt: ”Kan tolkas brett och snävt”

Gunilla Lindberg.

Svenska OS-stjärnor förbjuds att ta ställning mot Rysslands ifrågasatta antigay-lagar under Sotji-OS nästa år.

Enligt det avtal som de aktiva och ledarna skrivit under förbjuds de att ”sprida propaganda”, det visar dokumentet som Expressen i dag publicerar.

Skriver man inte under är man inte välkommen i OS.

– Idrottsarenor är inga platser för propaganda av något slag. Det vore ohållbart, säger IOK-ledningens Gunilla Lindberg till tidningen.

Henrik Zetterberg

När Emma Green Tregaro tog ställning för homosexuellas rättigheter i Ryssland under friidrotts-VM blev efterspelet kontroversiellt. Hemmaidolen Jelena Isinbajeva fördömde svenskan men Isinbajeva fick genast kritik för sin människosyn av SVT-experten Kajsa Bergqvist, som är öppet bisexuell.

Lagarna som Ryssland införde i juni, som förbjuder vad den ryska regeringen kallar ”homosexuell propaganda”, har uppmärksammats världen över. Det är straffbart att sprida information om homo- och bisexualitet till minderåriga inom landet.

Inte bara Kajsa Bergqvist har ifrågasatt lagen. Även de svenska NHL-proffsen var kritiska till människosynen hos OS-nationen då de samlades i Stockholm förra månaden.

– Det är hemskt, otroligt hemskt. Det är otroligt att det i denna tid kan finnas sådana lagar, speciellt i ett så stort land som Ryssland, sa Henrik Zetterberg till Sportbladet.

Får inte ta politisk ställning

Zetterberg uppmanade vid träffen att man tillsammans med SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, skulle markera mot Ryssland men som Sportbladet skrev redan då har de OS-aktiva skrivit under kontrakt som stoppar dem att ta politisk ställning.

– Det är ett papper som ­alla måste skriva på för att få vara med i OS, vare sig det är ledare eller idrottare, sa SOK-ordföranden Stefan Lindeberg till Sportbladet 15:e augusti.

– I det pappret står det att ingen får komma med politisk propaganda eller kommersiella budskap. Eftersom det är svåra gränsdragningar är våra regler väldigt strikta och konsekventa.

Så ni kommer inte se över möjligheten att markera mot Rysslands lagar?

– Det är klart att idrottarna kan ge sina personliga åsikter och uttryck. De är ­inte belagda med munkavle. Men SOK går inte ut och gör uttalanden om generella ­lagar. Vi kräver ändå att det finns mänskliga rättigheter under spelen.

Till TT några dagar senare bekräftade Lindeberg att exempelvis liknande regnbågsaktioner kan innebära att idrottare blir hemskickade eftersom man då skulle bryta mot IOK:s regler.

”Skulle kunna uppfattas som propaganda”

Nu kan Expressen påvisa dokumentet som alla aktiva tvingats skriva under. Tillsammans med paragrafer som förbinder de aktiva att inte dopa sig och att inte ha sponsorloggor på kläderna, finns även ett förbud mot att "sprida propaganda eller publicitet”, skriver tidningen.

Bryter någon mot kontraktet är det i första hand SOK som tar ställning till vilka åtgärder som anses lämpliga.

Det som avgör vad som räknas som "propaganda" är i mångt och mycket hur mycket uppmärksamhet det får.

Men begreppet ”propaganda” ger i avtalet utrymme för egna tolkningar, det menar juristen Christian Ramberg, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

– Det kan tolkas brett och det kan tolkas snävt. Om man gillar att ha festliga färger på naglarna kan det vara "vackert". Men vissa färger i vissa kombinationer skulle kunna uppfattas som propaganda, säger hon till Expressen.