Förbundskaptenens varning: ”Löper en risk”
Svenska EM-laget i unik situation
Publicerad 2018-01-17
SPLIT. Blågult är i en unik situation.
Aldrig förr har ett svenskt handbollslandslag haft tre vilodagar under ett mästerskap.
– Nu är det lätt att förlora sig i detaljer. Vi löper en risk där, varnar Martin Boquist, assisterande förbundskapten, som själv spelade åtta EM-matcher på tio dagar 2002.
Dagen efter bragden mot Kroatien åkte delar av ledarstaben, med förbundskapten Kristján Andrésson, in till gamla stan i Split för att njuta av triumfen och se sig om i den mysiga miljön innan man lyfte mot Zagreb och mellanrundan.
Sverige går in i mellanrundan först på lördag mot Frankrike. Det ger tre vilodagar mellan matcherna vilket aldrig hänt ett svenskt handbollslandslag i ett mästerskap. Då och då spelar man två dagar i rad, oftast är det varannan dag (som i gruppspelet här och som resten av Sveriges EM efter lördag) och som mest har man haft två spelfria dagar mellan matcherna.
– Vi skojade i går om att vi skulle släppa grabbarna och säga till dem att vi ses i Zagreb på fredag, säger Boquist med ett leende när Sportbladet springer på honom och de andra i staben.
Boquists varning
Blir det f-ö-r lång vila till och med?
– Nej, det är en ynnest att få suga på den karamellen åtminstone i dag. Det kan man aldrig göra annars. Det är helt fantastiskt. Sen är det slitna och sargade spelare och då hinner vi få det på plats innan vi ska upp mot Frankrike, som ju också får tre vilodagar. Det blir en kanonmatch.
Men det finns en utmaning också.
– När ska vi koppla på igen? När man får tid är det lätt att förlora sig i detaljer och snacka för mycket taktik. Den risken löper vi nu, varnar Boquist.
– Men jag tror att vi hittat en nivå som vi är bekväma med. Nu är vi inne i en bubbla och det gäller att hålla den bubblan med sans och balans.
Hur orkade de 2002?
Själv spelade Martin Boquist åtta EM-matcher på tio dagar när Sverige tog guld 2002. Då rev man av tre gruppmatcher på tre dagar, vilade, och eventuellt reste, fjärde dagen, spelade mellanrundans tre matcher på lika många dagar, och reste till finalstaden dagen därpå och spelade semifinal och final på två dagar.
Numera är de åtta matcherna utspridda på hela 17 dagar.
Hur orkade ni?
– Alla lag var väl lika trötta.
Då bestod stommen i det svenska guldlaget dessutom av ett gäng 36–37-åringar. Få spelare var under 30.
– På den tiden gynnades hemmanationen mer av det tajta schemat på så vis att om man gick in mot ett så massivt tryck mot sig som i går eller som i Globen 2002 och är sliten så biter det mer, medan hemmalaget bärs fram.
– Jag är övertygad om att man spelar bättre handboll på finaldagen nuförtiden. Men då alla var lika slitna och trötta på den tiden så syntes det ju inte.
Tv spelar större roll
Alla (möjligen med undantag för storklubbarna) tycker att det är bra att EM förlängts. Om det sedan är för spelarnas, den sportsliga kvaliteten eller tv-bolagens (som vill ha matcherna utspridda för att kunna sända så många som möjligt) skull är inte klarlagt.
Boquist gissar att det är en mix av allt det är.
– Jag tror att spelarna har sagt till. Sedan har sporten blivit större och tv spelar större roll. Jag tror också att den sportsliga kvaliteten blir bättre. Det är viktigt att de bästa spelarna vill vara med och det är viktigt att de bästa spelarna orkar fram till finalen, säger Martin Boquist.