Kajsa Bergqvist: ”Går inte utesluta vi inte kan åka”
Publicerad 2023-01-31
UD har uppmanat svenskar i Turkiet att undvika större folksamlingar och manifestationer.
De svenska friidrottarna laddar samtidigt för inomhus-EM i Istanbul den 2–5 mars.
– Jag tror att det är svårt att som svensk inte känna en stark olustkänsla när man ser svenska flaggor brännas på stan, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.
Efter den högerextreme politikern Rasmus Paludans koranbränningar har det förekommit demonstrationer utanför svenska generalkonsulatet i Istanbul och Ankara.
Den senaste tidens våldsamma demonstrationer har gjort att UD uppmanat svenskar till försiktighet i de två turkiska städerna.
Inomhus-EM i friidrott är bara drygt en månad bort och större delen av den svenska landslagstruppen åker till Istanbul den 28 februari.
PLUS: Wennerholm rankar: Sveriges 10 största friidrottare
– Jag har fått okej att komplettera truppen med en säkerhetsansvarig, någon som är med oss och är expert på de här frågorna. Det går inte att utesluta att vi inte kan åka. Vi jobbar och tänker i alla fall att vi ska ha en trupp på plats, sedan kan läget gå åt olika håll den närmaste tiden, säger förbundskaptenen Kajsa Bergqvist.
”En stark olustkänsla”
Ingen av de aktiva har ännu uttryckt någon oro direkt till henne.
– Jag tror att det är svårt som svensk att inte känna en stark olustkänsla när man ser svenska flaggor brännas på stan. Det är något som påverkar alla. De aktiva ska kunna fokusera på sitt tävlande och inte säkerhetsläget. Det här är höjdpunkten för många aktiva, de tränar och kämpar mot det här. Det vi som förbund kan göra är att göra allt för att det ska kännas så tryggt och bra som möjligt för att prestera på topp när de är där. Min inställning är att vi kommer att åka, men vi måste säkerställa och ställa krav att vi kan känna oss säkra på plats, säger Kajsa Bergqvist.
”Kort om tid”
Trots uppmaningarna råder ingen generell reseavrådan till Turkiet i nuläget.
– Jag hoppas att vi kan åka och känna oss trygga. Vi följer hela tiden utvecklingen. Det är en utveckling så är pågående just nu. Vi vet inte hur det kommer att se närmaste månaden, om det kommer att stabiliseras eller bli en förvärring. Det är kort om tid kvar, vi vet inte definitivt förrän vi sätter oss på planet, säger Kajsa Bergqvist.
Svenska Friidrottsförbundet vill att europeiska förbundet och lokala arrangören tar det på allvar och har en plan.
Även om man undviker att fika på stan i svenska landslagskläder finns frågeställningar kring hotell, transporter, arenan och flygplats.
”Ett unikt fall”
Kajsa Bergqvists grundinställning är att inte ta några onödiga risker.
– Det går inte att säga att idrott och politik inte hör ihop, det skulle vara naivt. På många mästerskap är det något. Det som är unikt i det här fallet är att det är specifikt riktat mot Sverige i landet dit vi ska åka på mästerskap, inte att det är generellt oroligt eller bristande mänskliga rättigheter, säger Kajsa Bergqvist.
UD uppmanar också svenskar i Turkiet att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen i landet.
– Det som vi ser nu är ingen generell förhöjd hotbild mot svenskar i Turkiet, men det kan inte uteslutas att man som svensk möter upprördhet över det som hänt i Stockholm och Turkiet, säger Svante Liljegren, ambassadör och chef för UD:s konsulära enhet.
Den 23 februari efter inomhus-SM i Malmö den 17–19 februari tar Kajsa Bergqvist ut EM-truppen.