Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

Här ser du topphandbollen i år – och så mycket kostar det

Gentzel: ”Hoppats att det skulle vara billigare”

Publicerad 2024-09-06 17.31

Det blir något billigare att streama handbollsligan i år.

Men det blir dyrare att också följa Champions League och European League.

Så här ser man topphandboll i år – och så mycket kostar det.

Det blev ramaskri bland svenska handbollsälskare i fjol när prislappen för att se våra handbollsligor, dam och herr, offentliggjordes: 489 kronor i månaden (som man kunde pressa ner till 333 kronor utslaget per månad i tolv månader om man köpte ett helårsabonnemang och betalde i förskott).

Den saftiga höjningen var en konsekvens av att elitorganisationen Svensk Elithandboll, efter fem år i Cmore/TV4, sålt tv-rättigheterna i fem år till den internationella aktören Infront och skapat en egen plattform för sändningarna. Men Svensk Elithandboll hade inget att säga till om när det gäller prissättningen.

Abonnemangsförsäljningen blev ett fiasko och svensk handboll tappade väldigt mycket tittare efter alla år i Cmore och TV4. Det är en allmän sanning även om aktörerna håller tittarsiffror och antalet sålda abonnemang hemliga.

Rensat i utbudet av abonnemang

När vi nu står inför en ny säsong, med premiär för de svenska handbollsligorna nästa vecka, har Infront därför sänkt priset något till 449 kronor i månaden eller 316 kronor utslaget per månad om man betalar för ett helår i förskott.

– Vi hade hoppats att det skulle vara ytterligare några kronor billigare, säger Peter Gentzel, vd för Svensk Elithandboll.

Hur mycket hade ni velat ha ner det till?

– Vi har bara sagt att man ska försöka hitta en anpassning till hur den svenska marknaden ser ut och hur andra rättigheter paketeras och säljs och vilka abonnemangspriser det finns här. Nu blev det i alla fall en sänkning och det är positivt.

Samtidigt har Infront rensat i utbudet av olika abonnemang så att man till exempel inte längre kan följa sitt favoritlag för en lägre peng.

– Vad jag förstått var det för många olika abonnemang som kostat en hel del i administration, säger Gentzel.

Dyrare att se europacuperna

I fjol kunde man också, mot en extra avgift, koppla sitt abonnemang så att man fick se matcherna i Champions League och European League. Den möjligheten finns inte i år utan i stället får man lösa ett annat abonnemang på en annan plattform, Everyplay.live, för 25 euro (284 kronor) i månaden för att se europacuperna. Det blir därmed dyrare för den som vill se ”allt” (svenska handbollsligan, Champions League och European League) den här säsongen: 600 kronor som billigast i månaden mot 530 i fjol.

Infront (och Svensk Elithandboll) har också fått kritik för att man säljer ett helårsabonnemang när säsongen bara varar i åtta-nio månader. Man hävdade att man skulle fylla sommarmånaderna med annat innehåll för abonnenterna. Men det har det varit skralt med.

– Det är utmaningen. Men när det gäller paketeringen och prissättningen är det de (Infront) som köpt rättigheten som bestämmer, säger Gentzel.

I fjol sändes finalserierna i SVT.

Finns det förhoppningar från er om att sända finalerna i linjär tv den här våren också?

– Självklart hade det varit jätteintressant om vi hade kunnat nå ut med finalerna i SVT och ytterligare matcher i andra nyhetsmedier.

Har ni fått några signaler från Infront om att det kan bli fler matcher än finalerna som sänds på andra ställen i år?

– Jag vet att de varit ute och diskuterat med de olika mediehusen om ett sublicensieringsupplägg men jag vet inte hur det har gått.

Inga chip i bollarna och tröjorna – ännu

För ett år sedan berättade Gentzel att det skulle placeras ett datachip i spelarnas tröjor samt matchbollarna för att öka tillgången på statistik, såsom speltid, skotthastighet och spelarnas acceleration.

Men det såg man inte röken av under förra säsongen.

Händer det något där?

– Nej, ingenting. Vi väntar fortfarande på återkoppling från Infront i de frågorna.

Ångrar ni att ni sålde rättigheten till Infront?

– Nej, det kan jag inte påstå. Vi gjorde en utvärdering av de alternativen som fanns. Det går inte at sia om hur det hade blivit om vi hade gått en annan väg, säger Gentzel.