Tärningen är kastad – WPT mot proffsen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-09-07

I min förra krönika tog jag kort upp den juridiska tvist som jag själv och ett antal professionella pokerspelare inlett mot World Poker Tour, WPT.

Jag lovade också att återkomma med en mer utförlig utvikning i ämnet i en senare krönika när vi kommit längre i processen.

Det blir den här krönikan, för nu är tärningen kastad.

Låt mig först börja med att kort repetera bakgrunden till vad det handlar om och vad som fått mig och mina kollegor att agera.

Det vi vänder oss mot är de kontrakt man som spelare tvingas teckna med WPT för att få spela i WPT-tävlingarna och som i korthet, enligt vår mening innebär att vi tvingas ge bort rätten till våra egna namn. Utan att vi får någon ersättning kan sedan WPT ”sälja” enskilda spelares namn vidare till andra företag i marknadsföringssyfte. Det här är enligt mitt tycke helt oacceptabelt. Jag vill välja själv var, när och hur mitt namn används – och jag vill gärna ha ersättning för det.

Startar egen sajt

Den här åsikten delar jag alltså med en rad kända pokerproffs och vi har nu beslutat oss för att göra vår tvist mot WPT publik genom en egen websajt. Anledningen till att vi gör det hela publikt är inte att vi hoppas att det ska hjälpa oss, eller som ett sätt att tjäna pengar. Däremot är vi övertygade om att det vi gör är viktigt för pokerns framtid. Vi som står bakom initiativet är ganska kända namn, förutom jag själv är det Joe Hachem, Howard Lederer, Annie Duke, Chris Ferguson, Andy Bloch och Phil Gordon. Självklart rör det upp både en del uppmärksamhet och en del känslor.

Några av de vanligaste kommentarerna från de som inte förstår vårt initiativ är:

– Varför gnäller ett gäng välbetalda proffs på WPT som bidragit till att göra er kända och tjäna pengar. Tiger Woods gnäller väl inte om att PGA använder hans namn?

Nej, det gör han inte – men å andra sidan är det en helt annan sak.

När Tiger ställer upp i en PGA-tävling får han betalt bara för att starta i en tävling. Oavsett vad han gör så tjänar han pengar. Så på så sätt kan man säga att han får betalt av PGA.

Som pokerproffs är det däremot en helt annan femma, vi betalar för att spela, vinner vi inte har vi förlorat insats, omkostnader och tid – vi får alltså ingen ersättning av WPT.

– Varför skall en vanlig spelare bry sig om det här. Även om ni vinner så påverkar ju inte det pokern för den vanlige spelaren?

Nej, det stämmer förvisso. Vårt initiativ hjälper inte medelspelare. Men låt oss anta att han eller hon lyckas bra och tar sig in i de stora turneringarna och börjar göra sig ett namn. Då spelar det här en stor roll. Och tro mig, det är något som händer hela tiden – att okända spelare plötsligt slår igenom, hittar sponsorer och börjar bli kända.

Jag kommer inte att skriva mer om den här tvisten i mina krönikor här. Hur det hela utvecklas kan ni i stället följa på vår gemensamma sajt: wptlawsuit.com.

Det kommer framöver att vara den bästa och mest uppdaterade källan för den som vill följa utvecklingen.

Greg Raymer

Följ ämnen i artikeln