”Musse” kan byta hinder mot maraton
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-08-06
Han är svensk friidrotts senaste stjärna. Men Mustafa Mohamed flaggar ändå för att han kan byta hinder mot maraton efter OS i Peking.
– Ja, det kan bli min sista säsong som hinderlöpare, berättar ”Musse”.
Det var nära att 28-årige Mohamed lade ned hindersatsningen redan efter OS i Aten för tre år sedan. Men hans första maraton i Sevilla 2005 slutade med att han satt huttrande under en filt. Den genomklappningen – tiden blev mycket måttliga 2.32.00 – gjorde att Sverige i stället fick en hinderlöpare i världsklass.
– Hade maratonloppet i Sevilla gått bra hade jag inte stått här och talat med er. Då hade jag inte slagit Anders Gärderuds rekord på hinder, säger Musse och sveper med blicken över journalistskocken som vill tala med honom inför DN-galan.
Känner du dig färdig med hinderlöpning om du når under åtta minuter?
– Nej, det är ingen speciell tid jag är ute efter. Det är när jag känner att jag inte kan utvecklas längre. Om jag nästa år känner att jag inte kan springa snabbare än 8.05 på hinder då byter jag till maraton.
Bättrade Gärderuds tid
Det var i belgiska Heusden för en dryg vecka sedan som Mohamed sprang från de svenska långskubbarnas anonymitet rakt in i det strålkastarljus som möter sportens stjärnor. Det var då han raderade ut det kanske mest klassiska av alla svenska friidrottsrekord – tiden Anders Gärderud noterade när han vann OS-guld i Montreal 1976 (8.08.02).
– Tidigare förstod jag nog inte hur stort det var, hur mycket det rekordet betydde för folk. Men när jag slog rekordet ringde det så mycket i mobilen att jag fick ladda om batteriet, säger Mustafa Mohamed.
Trea i världen i år
Med tiden 8.05,75 är ”Musse” nu trea i världen i år – och världsettan Paul Kipsiele Koech får inte ställa upp i VM i Osaka för det kenyanska förbundet.
– Så det skulle göra mig tvåa av de som deltar i VM? Nja, riktigt så enkelt är det inte med sådana där listor. Det finns massor av löpare som jag aldrig har slagit som hela tiden siktat mot VM utan att försöka göra några speciella tider.
Kompis med Koech
Under DN-galan vill Musse få ett kvitto på att hans rekordlopp inte var en engångsföreteelse.
– Jag vill göra mitt näst bästa lopp och kämpa om placeringar med de bästa i världen.
Hinderloppet i DN-galan är som en VM-final, nästan till och med bättre då världsettan Koech finns med.
– Jag är lite ledsen över att Paul inte får vara med i VM. Dels för hans egen skull, men dels för att jag tror att han hade satt fart på en VM-final och det skulle ha passat mig, säger Mohamed.
Har flyttat gränserna
– Jag och Paul är också kompisar. Vi tränade tillsammans under våren.
Det var under marsveckorna i Kenya som Musse också lade grunden till sommarens genombrott.
– Paul och de övriga lärde mig att flytta fram gränserna. Alla kenyaner tror att de kan springa under åtta minuter eftersom så många av deras landsman.
Nu tror Mustafa Mohamed det själv också.
TT