Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Dags att bryta med 40 år av blundande

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-27

TID ATT ÖPPNA ÖGONEN Mikael Rasmussen är det senaste av många dopningsfall inom cyklingen. Sportbladets krönikör Jonathan Jeppsson kräver ett hårdare regelverk. ”För mig är det rätt självklart att man ska stängas av på livstid FÖRSTA gången man åker dit för dopning”, skriver han.

Cykelsporten har nått botten – men det finns hopp.

Sportbladet listar här fem viktiga punkter som ska väcka liv i en död sport.

I år är det exakt 40 år sedan den engelske cyklisten Tom Simpson föll av sin cykel och dog på väg uppför det ökända berget Mont Ventoux.

Obduktionen visade att han hade såväl amfetamin som alkohol i blodet, allt för att orka med Tour de Frances prövningar.

Fyra årtionden senare är pengarna större, cyklarna bättre, publiken mer fanatisk – men egentligen har fantastiskt nog inte så mycket hänt.

Den stora frågan är fortfarande hur man ska få cyklisterna att köra loppet utan en massa skit i kroppen.

Men det finns naturligtvis ett svar.

Här är fem punkter om hur Tour de France kan återupprätta sin heder och bli den fantastiska idrottsupplevelse den kan vara.

1. Avstängning på livstid.

I gårdagens DN läste jag att Sveriges enda etappsegrare i Tour de France, Magnus Bäckstedt, förfäktade idén med livstids avstängning ANDRA gången man åker fast för dopning. För mig är det rätt självklart – i det läge vi nu befinner oss i – att man ska stängas av på livstid FÖRSTA gången man åker dit för dopning.

Tufft? Brutalt? Oresonligt?

Javisst. Men gillar man inte det upplägget kan man ju börja sälja dammsugare i stället.

2. Kasta ut stallen

När Vinokourov åkte fast ombads hans stall att lämna Touren. I framtiden är det ingenting man ska be om. Hela stallet ska ut med styret före.

Ägarna till stallet bör stängas av under, säg tre år, för att inte bara kunna byta kostym och dyka upp med nytt lag och nya sponsorer.

3. Fler vilodagar på tourerna

De snudd på omänskliga bergsetapperna, som ligger tätt ihop, bör brytas upp mer. Kanske behövs det också fler vilodagar för att åkarna ska orka med.

Ju färre incitament till dopning desto bättre.

4. Bort med skenheliga kor

Gör upp med dopningskulturen. Att Bjarne Riis, som vann Touren dopad 1996, sitter som stallchef i CSC är helt horribelt.

Alla miljoner han tjänat har han gjort på grund av tre saker – fusk, fusk och fusk.

5. Fler kontroller utom tävlan

Öka antalet ”out-of-competition”-tester när cyklisterna tränar – kraftigt. Om så Rasmussen tränar på månen ska det dyka upp en kontrollant från UCI ur nån krater.

Så – det är hårda bud, men det är det som krävs.

Så vi inte sitter om 40 år, någon gång i juli 2047, och undrar varför inget händer.

Jonathan Jeppsson

Följ ämnen i artikeln