Dagens namn: Stella, Estelle

Peter Forsberg: ”Vilket jävla skämt!”

Mats Wennerholm: Jag förstår honom

SOTJI. Jag fick ett sms från Peter "Foppa" Forsberg tidigt i morse.

Upprörd över att det blir kanadensiska domare i OS-finalen mellan Sverige och Kanada

– Vilket jävla skämt, skriver straffhjälten från OS i Lillehammer 1994.

Den där gången i Lillehammer spelade Foppa sin första stora final mot Kanada.

Och gick av isen som en vinnare.

Sedan har det blivit några mindre glada minnen.

Foppa har haft sina duster med många kanadensiska lag genom åren och är inget större fan av deras sätt att spela hockey internationellt.

När han kom till VM i Prag 2004 blev han brutalt tacklad i ryggen av Kanadas Rob Niedermayer i första perioden i VM-finalen.

Då hade svenskarna blixtstartat och gjort 2-0 under de första dryga sju minuterna.

Solklart matchstraff

Och på kanadensiskt manér svarade transatlanterna med en brutal överkörning av motståndarnas största stjärna, det som brukar kallas att väcka laget.

Rob Niedermayer skulle haft ett solklart matchstraff för checking from behind, men domarna nöjde sig med att dela ut 2+10.

Det gjorde att han kunde komma in på isen igen och göra Kanadas så viktiga 3-3 i andra perioden och spela fram Matt Cooke till helt matchavgörande 5-3 i den sista.

Busen hade förvandlats till kanadensisk matchhjälte.

Jag glömmer det aldrig.

Inte heller hur förbannad Foppa var efter den matchen.

”Komedi på högsta nivå”

Nu skriver han inför OS-finalen i morgon:

"Kanadensiska domare i finalen, även supervisor plus reserver. Komedi på högsta nivå."

Jag förstår honom.

Även hans pappa Kent Forsberg har haft sitt eget lilla krig, då han var förbundskapten vid VM i Finland 1997.

Då var det också Kanada i final som spelades i bäst av tre matcher den gången.

Och i det första mötet körde kanadensarna sin vanliga skrämseltaktik och kom undan med det mesta.

– Nu är det krig, sa Kent Forsberg efter den matchen men det hjälpte inte. Svenskarna föll efter två raka men knappa förluster.

Jag tycker också det är märkligt att det blir kanadensiska domare i finalen. Även om de hämtas från NHL.

Det borde vara en gyllene regel även i OS-hockey att inga domare ska vara från någon av de nationer som möts därute på isen.

Inte för att jag tror att de kommer att frångå sin vanliga professionalitet.

Men alla som varit i Kanada vet hur hockeytokigt det folket är. Alla som växer upp i det landet håller stenhårt på sina lönnlöv och är beredda att offra en arm för att de ska vinna den här typen av matcher.

Även de som växer upp och blir NHL-domare när de blir stora.

Nej, det borde inte ens finnas minsta misstanke om jäv i den här typen av matcher.

Inte i en OS-final.

I så fall hade det varit bättre att stoppa in en kanadensare och svensken Marcus Vinnerborg. Han är ju gammal NHL-domare.

När Kanada-USA möttes i går var en huvuddomare från Kanada och en från USA.

Omöjlig tanke i fotboll

Där fanns inget att klaga på.

Men grundregeln måste ändå vara att inga "hemmadomare" ska få döma i någon match i en OS-turneringen.

I fotboll är det ju en omöjlig tanke att en tysk skulle få döma en VM-final mellan Tyskland och England. Eller att en brasiliansk domare skulle döma finalen i fotbolls-VM i Brasilien i sommar med brassarna på planen.

Kanada har ju också en historia av att bestämma det mesta i hockeyvärlden och ligga på som illrar på alla direktoratsmöten för att skaffa sig så många fördelar de kan.