Hammarbys uppmaning till fansen: Överklaga!
Publicerad 2023-12-06
Systemet med tillträdesförbud har tydliga brister.
Det anser Hammarbys säkerhetschef Göran Rickmer, som därför har en uppmaning till alla som tilldelas ett:
Överklaga!
Det är lätt att tänka på tillträdesförbud som straff. Den som missköter sig exempelvis på en allsvensk fotbollsmatch straffas med att portförbjudas.
Men det är inte syftet. Allt brottsligt som sker på och utanför en arena ska lagföras, men åskådaren ska stängas av först om den riskerar att upprepa förseelsen.
Tillträdesförbud medför aldrig böter, vilket gör att den kan ses som en lite mildare åtgärd. Men Göran Rickmer, Hammarbys säkerhetschef, menar att rättsväsendet gör fel om förbuden används så.
Det viktigaste är tillit
– Det finns en tendens att man nyttjar systemet för att tänja på gränser och använda till andra saker än det är tänkt. Ta pyrofrågan, den kan ge dagsböter, men i stället använder man tillträdeslagstiftningen. Man åker på avstängning i stället för böter.
Varför är det fel?
– Tillträdesförbud ska användas för pågående och upprepande förseelser. Har du torskat en gång för pyro borde det inte vara tillträdesförbudsgrundande.
Alla system har brister och luckor, anser Rickmer, så det viktigaste i frågan om tillträdesförbud är tillit. Att klubbar och åskådare finner förbuden rättssäkra och rimliga.
Utgå från att misstag kan ske
Därför måste bevisbördan vara precis lika hög som i ett brottmål. Och för att säkra det uppmanar Göran Rickmer alla hammarbyare som meddelats ett förbud att överklaga.
– Ja. Det är viktigt. För vi kan inte vara naiva. Alla kommer inte att älska oss, alla kommer inte göra saker som passar innanför ramen. Då räcker det inte att Göran Rickmer känner till systemet, utan de som drabbas måste få information och veta allt om bevisbördan, säger Rickmer.
På vilket sätt uppmuntrar du till överklagan?
– Vi har hela tiden möten med supportergrupperingar och en punkt är alltid information om arrangörs- eller tillträdesförbud. Man måste utgå ifrån att alla kan göra misstag, så vad ska man göra om man anser sig felaktigt behandlad? Det berättar jag.