Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Experter: Bäckströms tablett totalt onödig

Publicerad 2014-03-04

En tablett för att lindra allergi – så förklarade Nicklas Bäckström att han hade tagit medicin med den dopningsklassade substansen pseudoefedrin under OS.

Men att ta sådana tabletter mot allergi är totalt onödigt, anser experter som TT har talat med.

– Du får en liten effekt på de allergiska symptomen (av pseudoefedrinet), men ska du ha den effekten finns så mycket bättre saker att ge, som dessutom är tillåtna, säger Kjell Larsson, professor i lungmedicin vid Karolinska institutet.

Dopningsprover under OS visade att Nicklas Bäckström hade högre halter än tillåtet av pseudoefedrin i kroppen. IOK har ännu inte meddelat om eventuell påföljd.

Kjell Larsson tycker att det är olyckligt att det finns gränsvärden för pseudoefedrin inom idrotten.

– Man skulle helt enkelt säga att "det här är förbjudet". Nu kan någon säga att "jag har bara tagit en tablett och råkade få så här höga värden". Då ska man hålla på att bevisa det sedan. I stället kan man exempelvis ta ett rent antihistamin, näsdroppar eller luftrörsvidgande medel, säger han.

”Svårt att förstå”

Även Teet Pullerits, ordförande för Svenska föreningen för allergologi, är negativ till användandet av antihistamin och pseudoefedrin i kombination.

– Om det är för allergibehandling har jag svårt att förstå varför man under OS måste ta ett kombinationspreparat, säger han till TT.

Förutom att pseudoefedrin har en verkan på allergibesvär är den också svagt uppiggande vilket gör att den står på antidopningsbyrån Wadas lista över förbjudna substanser, om den når över en koncentration i urinen på 150 mikrogram per milliliter.

Varför tar man allergitabletter med pseudoefedrin?

– Jag tror det är lite amerikansk tradition.

”Kompensera trötteffekten”

Enligt Björn Waldebäck, Tre Kronors läkare, fick han under ett läkarmöte som hölls av Internationella hockeyförbundet innan turneringen klartecken för att en tablett Zyrtec-D dagligen var okej. Att byta till ett rent antihistamin var inte aktuellt, då det kunde ha riskerat hela Bäckströms medverkan i OS, säger Waldebäck.

– Då ska vi sätta ut en medicin som han haft i flera år och som fungerar för hans sport. Då måste vi veta att det alternativet vi gör inte riskerar hans fysiska prestation. Det finns ett fenomen som gör att om man ändrar en långvarig medicinering kan personen få tillbaka sina besvär, säger han.

Även Waldebäck säger att det i vissa länder kan finnas en "behandlingstradition" att ge allergiläkemedel med pseudoefedrin.

– Det ska kompensera trötteffekten man kan få av antihistaminet.

Följ ämnen i artikeln