Spela lagom kontra hyckla lagom

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-31

Dan Glimnes pokerteori

Dagen då den pågående spelutredningen ska läggas fram kryper allt närmare, och man ser redan nu hur intressenterna positionerar sig. I potten ligger förstås nettointäkter på åtskilliga miljarder årligen från oss spelare.

Vårt medlemskap i EU har komplicerat livet för anhängarna av det svenska ”spelmonopolet”. Inget monopol inom EU får ha som huvudsyfte att värna om de statliga inkomsterna, men får däremot motiveras av sociala hänsyn. Systembolaget är ett så kallat EU-anpassat monopol (”Franzénmålet”), medan Apoteket inte är det (”Hannermålet”) vilket i det sistnämnda fallet tvingat Sverige till anpassning.

Men ATG och Svenska Spel är inte paralleller till Systembolaget: Systembolaget varken skapar eller produktutvecklar, utan distribuerar bara varor från olika framställare. Vårt spelmonopol har därför utsatts för kritik från EU-håll, vilket är ett av flera skäl till att Svenska Spel lanserat sin spela-lagomkampanj (prisbelönt utomlands, det ska sägas). Härigenom kan regeringen hävda inför EU att sociala skyddshänsyn prioriteras, varför spelmonopolet bör bevaras.

Bolagen slår tillbaka

Nu slår dock de utländska spelbolagen tillbaka. Länge leddes motattackerna av tidigare vd:n Douglas Roos på Ladbrokes, men i veckan hårdlanserade Unibet via helsidesannonser sin sajt ”hycklalagom.se”. Där påtalas beskt bland mycket annat att någon spela-lagomkampanj inte fanns före de utländska nätspelbolagens tid; det är alltså konkurrensen som ska ha drivit fram ett ökat ansvarstagande.

Den 15 december får vi se vad utredningen kommit fram till, inte minst vad det gäller svensk poker. Ska vi slå in på USA:s väg, med blockering av penningtransaktioner och IP-adresser? Eller på Storbritanniens väg, och aktivt försöka få spelbolagen att etablera sig här? Eller – vilket är sannolikast – på Frankrikes väg, med en ”avreglering” och licensgivning för bland annat nätpoker och sportvadhållning?

Jag tror att det tredje alternativet är det som bäst gagnar Sveriges spelare: just det, den grupp vars intressen alltid verkar komma i sista hand, efter att monopolkramarna, partipolitikerna, Folkhälsoinstitutet, de ideella organisationerna, frimicklarna och moralisterna först alla har fått säga sitt. Man får hoppas på att utredaren Jan Nyrén har lyssnat på oss.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln