Mats Magnusson gör 2–2 mot Västtyskland.

Jonas Källmans avgörande i slutsekunderna går till historien som ett klassiskt svenskt sportögonblick.

Sportbladet.se har listat tre andra ögonblick där svenska landslag varit inblandade i sekunddramer.

Inhopparens revansch

Inför VM i fotboll 1986 ställdes Sverige mot Västtyskland i en ödesmatch hemma på Råsunda. Minst ett oavgjort resultat var nödvändigt om Sverige skulle ha chans att ta sig till VM i Mexiko.

Vid resultatet 2-1 till Tyskland byttes den svenske anfallaren Mats Magnusson in. Klockan tickade över 90 minuter då Torbjörn Nilsson slog en djupledsboll upp mot västtyskarnas mål. Magnusson, som inte ännu inte rört bollen i matchen, klippte till och kvitterade.

Svenskarnas glädje visste inga gränser.

– Mål första gången jag rörde bollen och i sista matchsekunden, sa Magnusson till Aftonbladet efter matchen.

Men målet räckte inte till avancemang.

Sveriges förlust mot Tjeckoslovakien och Portugals vinst mot Västtyskland krossade VM-drömmarna.

”Maskens” show

I hockey-VM i Moskva 1986 var Sverige illa ute mot Finland. Med 40 sekunder kvar att spela ledde finländarna mot ett uträknat Tre Kronor med 4–2.

Då klev Anders ”Masken” Carlsson fram. Två mål på nio sekunder gav Sverige ett oavgjort resultat och drömmen om ett VM-guld levde.

”Masken” blev också historisk med sina två mål. Aldrig tidigare hade en enda spelare hunnit uträtta så mycket i matchens skälvande minuter.

Hans kvitteringsmål räknas också som ett av de snyggaste i VM-historien.

Utskällda Tre Kronor reste sig efter Anders Carlssons bragd och tog hem silvret i turneringen.

Miraklet i Istanbul

Onsdagen den 5 september kvalspelade det svenska fotbollslandslaget borta mot Turkiet i en direkt avgörande match inför VM i Japan/Sydkorea 2002.

Turkiet hade inte förlorat på Ali Sami Yen–stadion på sju år, men den sviten satte inhopparen Andreas Andersson stopp för.

När klockan tickade över de 90 minuterna var ställningen 1–1.

Då slog Henrik Larsson en djupledsboll in i det turkiska straffområdet. Andreas Andersson gick upp för att möta bollen och nickade in bollen i mål.

– Det är underbart att få avgöra på det sättet, det går inte att jämföra med någonting annat. Ett mål som tar oss till VM just den stunden, sa en överlycklig Andreas Andersson till Aftonbladet efter matchen.