Dagens namn: Harry, Harriet

Historiskt bandyguld till Kareby

Publicerad 2011-03-19

Besegrade AIK efter dramatik

Kareby är svenska mästare i bandy för första gången efter seger i lördagens final mot fjolårets svenska mästare AIK med 3–2 (1–1).

– Det var vår tur. Vi vara skulle bara vinna, säger Karebys dubbla straffräddare Sara Carlström.

Kareby hade inte vunnit mot AIK på tio försök sedan laget gick upp damallsvenskan för fyra år sedan. Och i semifinalen fick Kungälvslagets lagkapten Emma Kronberg matchstraff och avstängning.

Nu klev andra spelare fram. Förutom 17-åriga målvakten Carlström märktes även Stina Ysing, som gjorde det matchavgörande 3–2-målet i 83:e minuten.

– Det var en overklig känsla när jag väl såg bollen i målet, säger Ysing som tidigare i år vann VM-guld.

– Jag rankar det här guldet högre. Det här är verkligen mitt lag.

Största framgången genom tiderna

Kareby spelade tre raka SM-finaler 1997–1999 utan att segra. Sedan dess har laget hunnit både dra sig ur allsvenskan och ta sig upp igen – och nu kom klubbens största framgång genom tiderna.

Storfavoriterna AIK, med elva guld sedan 1995, fick en drömstart med ledningsmål i andra minuten. Kvitteringen kom fem minuter senare.

Straffdramatik avgjorde

Sedan hade AIK två chanser att ta ledningen på straff. Efter den andra straffmissen i början av andra halvlek kontrade Kareby och Johanna Gustafsson pangade ur dålig vinkel in 2–1 rakt upp i närmsta krysset – innan AIK kvitterade i 65:e minuten.

– Men det kändes hela tiden som att vi skulle vinna till slut, säger målvaktshjälten Sara Carlström.