Trick nr. 1 mot en superaggressiv motståndare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-27

I förra avsnittet tog jag upp problemet med att ha en ”galning”, en superaggressiv motspelare, vid ditt bord.

Ett av problemen med en sådan superaggressiv motspelare är att de kort han har på handen kan variera vilt, till skillnad mot hos en mera konservativ spelare där du har ett bättre hum om vad du kan förvänta dig bakom en bet. Just eftersom det är svårare att placera galningen på en korrekt hand, kommer du att ibland missbedöma situationen med till exempel en sådan flopp som J-7-3. Du tror dig ha ett överläge med K-K i det egna hålet och fyrar in en rejäl bet i potten... bara för att upptäcka att galningen höjde före floppen med J-7 av alla händer, och nu har ett tvåpar som han förstås skjuter tillbaka med.

Men vad kan du då göra för att bli av med en sådan superaggressiv motståndare?

Trick nr. 1 som jag ska lära dig är att ha nätet klart för att fånga in galningen, de gånger du lyfter upp förstaklassbiljetter i given, eller får en osannolikt bra träff på floppen.

Inte för snabb

Skulle du ha turen att ha en nästintill oslagbar hand mot honom, så var inte alltför snabb med att trycka på avtryckaren. Detta kan vara läget du har väntat på! Höj eller kontrahöj inte automatiskt, utan överväg starkt att i stället bara syna. Det kommer att dölja den verkliga styrkan på din hand, indikera en draghand eller en marginell hand i stället, och få galningen att felbedöma situationen. Kom också ihåg att mot en superaggressiv motståndare är dina starthänder starkare än vanligt, eftersom galningens kortsnitt, på grund av att han spelar så många händer, är lägre än de övrigas!

Antag att du startar med Q-Q på knappen, och får en höjning emot dig från galningen i mittposition. Du synar efter att ha fejkat viss tvekan, alla andra lägger sig, och floppen är A-Q-5. Galningen betar ut; vad gör du?

Svar: du synar på nytt, och upprepar proceduren efter fjärde gatan. Efter femte gatan är det däremot dags att sätta in stöten.

Just en syn/checksyn när du har riktig, ordentlig styrka på handen, kan ibland lära honom läxan att ”Syn/Check” inte är detsamma som ”Jag har en medioker hand”. Men är situationen den rätta, så överväg ibland även en checkhöjning: ge honom en dos av hans egen medicin när du har chansen!

Dan Glimne är författare till Pokerhandboken och kommentator i Pokermiljonen på TV 4

Du sitter i ett cashgame, live, no-limit, med mörkar på 3-6 dollar. Stol 3 synar, du höjer till 24 dollar, och alla andra lägger sig utom Stol 3 som synar igen. Efter floppen checkar Stol 3, du betar ut 45 dollar, och Stol 3 synar dig på nytt. Efter turn checkar Stol 3 på nytt, du betar nu ut 120 dollar, och får ännu en gång syn. Nu har riverkortet landat på bordet, och Stol 3 checkar igen. Det är din tur att tala. Vad gör du? ”Rätt svar” finner du längre ned på sidan.

Följ ämnen i artikeln