Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Så förändrades Kalla av Tour de Ski-vinsten

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-01

”Jag har utvecklats som person”

OBERHOF. Sverige fick en ny favorit – Charlotte Kalla ett nytt liv.

Genombrottet i Tour de ski vände upp och ner på 20-åringens vardag.

Sviterna efteråt har format henne och tre år senare är det en person rik på erfarenhet som kör för en ny Tour-succé.

– Det var skönt med en bra start, säger hon efter fredagens andraplats i prologen.

Timmarna före start tar tränaren Joakim Abrahamsson har ett personligt samtal med Charlotte Kalla. De lägger de sista pusselbitarna i taktiken inför den avgörande klättringen i monsterbacken i Alpe Cermis. Hon är bara 20 år, men vet precis hur hon ska attackera backen – och Virpi Kuitunen.

Säg Tour de ski och många svenskar tänker på Charlotte Kalla och hennes genombrott, årskiftet 2007/2008.

På våren 2007 hade den unga Tärendöflickan tagit två guld och två silver på junior-VM, men det här är något helt annat. Seniorsammanhang. Stort pådrag. De stora stjärnorna.

”De var som i trans”

Magnus Ingesson, som var assisterande damkapten då, minns hur han imponerades av Charlotte Kalla och Anna Haags inställning.

– De var som i trans. Jag har aldrig sett två så unga människor klara av att bara släppa allt och gå på igen, säger Magnus Ingesson.

De första tidsangivelserna var inte positiva, Charlotte Kalla tappade tid upp till finländskan. Men hon påverkades inte: ”Jag kände ett stort lugn och en trygghet, jag hade planerat att det var först när backen började som det riktiga racet startade.”

Tour-segern fick ett enormt genomslag. Hur stort förstod Charlotte Kalla först när hon kom hem till Sverige.

– Det var när jag kom hem till Arlanda som första chocken kom, säger hon.

– Vi blev alla tagna på sängen. Det blev mer hysteriskt än vi hade trott, säger Magnus Ingesson.

Charlotte Kalla fullföljde sin säsong, men sköt problemen framför sig. Förfrågningar om intervjuer, sponsoruppdrag och möten kom i en strid ström och till slut stod hon där med en viloperiod och massa löften skulle uppfyllas.

Stressen blev hård.

– När jag skulle dra i gång träningen var det massa av beslut som inte var fattade. Då kändes det jobbigt. Även under hösten i oktober var det ett enormt intresse, det blev många veckor med långa reportage samtidigt tränade jag som mest och det var svårt att kombinera, säger Charlotte Kalla.

Tourgenombrottet tvingade fram en plan, Charlotte Kalla behövde struktur för att klara var-dagen och skidsatsningen. Hon började bygga sitt stall – Svenska skidförbundets pressansvarige Torbjörn Nordvall fick större ansvar för mediakontakterna och året efter blev Keith Karlsson ansvarig för pr-kontakterna.

”När jag hörde att jag började ta in på henne var det hur inspirerande som helst. Man ser väldigt långt och jag kunde se med blotta ögat att jag kom ikapp.”

Inför säsongen 2008/2009 valde Charlotte Kalla att samarbeta med Magnus Ingesson, som blev damansvarig för landslaget och Charlottes personliga tränare.

Det var avgörande för hur hon formats efter genombrottet.

– Det känns som att jag utvecklats väldigt mycket som person, inte bara för jag blivit äldre, utan för den kommunikation och förtroende som jag känner för honom, berättar Charlotte Kalla.

Magnar Dalen, förbundskapten för Finland, står i målområdet och följer loppet via storbildskärmen. Han vet vad som kommer att hända: ”Vi visste att Charlotte Kalla skulle gå om i backen. Virpi hade sådan smärta i ryggen, hon hade inget att sätta emot”.

VM i Liberec, Tjeckien, 2009 blev en läxa för Charlotte Kalla. Hon har pekats ut som medaljhopp på tremilen, trots att hon knappt kört någon masstart tidigare. Hon lyssnar på omgivningen, tar in förväntningarna och tappar bort sig själv.

Fick jobba hårt

Efter 18:e platsen brister fördämningen, Charlotte låste in sig på hotellrummet.

– Där påverkades jag för mycket vad folk runt omkring mig tyckte istället för att vara trygg med vad jag själv hade förväntningar, säger Charlotte Kalla.

Magnus Ingesson fick under mästerskapet jobba hårt för att hålla Charlotte Kalla på banan mentalt.

– Hon måste skärpa sig, säger Magnus Ingesson när detta kommer på tal. Det smittar av sig på resten av laget när hon går omkring som ett åskmoln en hel eftermiddag och kväll. Då är hon tyst, bara tyst. Det har vi jobbat hårt med.

Rycket kommer tidigare än planerat. Det går fort och längdchefen Gunde Svan springer bredvid och skriker så tv-tittarna hemma får ståpäls. ”Jag fick mycket krafter, jag kände mig starkare än henne. Hon svarade inte alls. Då kändes det bra, men jag var inte helt säker på hur långt det var kvar.”

Dagen före OS-premiären, Charlotte Kallas tydligt uttalade mål 10 km fri stil, ser jag hur Magnus Ingesson står och flåsar inne på stadion i Whistler. Charlotte Kalla har knäckt sin tränare i backarna där hon dagen efter ska spränga Marit Björgen.

Vi som är på plats förstår att formen är på topp.

På kvällen i OS-byn smyger Charlotte Kalla upp i sin säng och tar fram sin personliga dagbok. Hon skriver upp tre positiva saker om sig själv och mantran inför OS-loppet.

Dagen efter går hon ut och genomför sin plan.

Sin guldplan.

– Jag är imponerad över hon hanterade det. Kan bli belastning med en så uttalad målsättning, säger Magnus Ingesson.

Charlotte Kalla går i mål efter rycket i Alpe Cermis. Det svenska teamet kramar sin stjärna. ”Vi hade längtat efter att få fram en damåkare som var allround och vass i distans. Det hade känts omöjligt, fram till den dagen” säger Joakim Abrahamsson.

Tre år efter genombrottet är Charlotte Kalla tillbaka på touren. Hon firade nyårskvällen med vännerna i det svenska laget, med herrsegraren Marcus Hellner och förstås med en andraplats i prologen.

Nästa söndag kan hon gå i mål som en vinnare i Alpe Cermis igen.

Men då blir det en helt annan historia som skrivs.

Följ ämnen i artikeln