Försvarar sågade beslutet: ”Är bra”

Uppdaterad 10.44 | Publicerad 09.34

PARIS. Sebastian Coes beslut att införa prispengar I OS har retat gallfeber på IOK.

– Ja, de blev vansinniga. De hade ingen aning när det här beskedet kom. Men jag tycker det är rätt väg att gå. Det går inte att leva kvar i det förgångna, säger Mondo Duplantis manager Daniel Wessfeldt.

Följ ämnen

Mondo är en av de mest givna att ta del av den nya prispotten, där alla OS-vinnare i friidrotten kommer att få 50 000 dollar - drygt en halv miljon svenska kronor.

Men internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe hade inte förankrat det på minsta sätt i Internationella Olympiska Kommitténs (IOK:s) styrelse.

De gick i taket. 

– Det är både diskriminerande och går emot de olympiska värdena, sa bland andra Europeiska Olympiska Kommitténs ordförande Spyros Capralos.

Men Daniel Wessfeldt tillhör dem som tycker att det är på tiden att IOK delar med sig till de aktiva.

– Ja, det är ju ingen tvekan att friidrott, simning och gymnastik är de ånglok som drar OS. Ta bort de tre sporterna så blir det jobbigt för IOK. Sedan kan man inte dela ut samma prispengar i alla sporter, utan får ha en fallande skala beroende på storlek och betydelse.

Daniel Wessfeldt med Armand Duplantis

Fått hård kritik: ”Handlar inte om att göra sig populär”

– Men det är bra att diskussionen är igång. Det är en öm tå han trampat på, men IOK drar ju in rätt mycket på OS och det måste bli en rimligare fördelning mellan de som gör det möjligt.

Sebastian Coe har fått utstå mycket kritik för sitt drastiska beslut. Frågan är också hur mycket det påverkar hans framtid, då han själv var en av de starkaste kandidaterna att ta över som IOK-president, då Thomas Bach avgår nästa år.

Men Coe själv verkar ta lätt på den frågan.

– Det här handlar inte om att göra sig populär, utan om att göra rätt, säger han i en intervju med franska nyhetsbyrån AFP.

Därför tar han 2,4 miljoner dollar av de pengar friidrotten får från IOK och stoppar i en egen prispott.

Men det är en struntsumma i sammanhanget.

Sebastian Coe.

”Ingenting varar för evigt”

IOK drog in 7,6 miljarder dollar den fyraårsperiod som slutade med OS i Tokyo 2021 och inbegrep vinter-OS i Pyeongchang 2018.

Det motsvarar nästan 80 miljarder svenska kronor.

Av de pengarna kom 61 procent från tv-rättigheter och 30 procent från sponsorer.

IOK försvarar sig med att 90 procent av pengarna går tillbaka till idrotten och medlemsländerna.

Samtidigt sticker det i ögonen när de bygger ett helt nytt högkvarter i Lausanne för nära två miljarder svenska kronor, med plats för 600 anställda.

Och det är inte så att IOK-delegaterna sparar på slantarna när de är ute på sina uppdrag. Det är femstjärniga hotell och förstklassiga flyg som gäller.

Ändå har de vägrat att införa prispengar på OS.

Att få delta ska vara belöning nog.

– Men nu är diskussionen i full gång och jag tror att det här kan ändra saker på sikt. Ingenting varar för evigt. Inte ens när det gäller olympiska spel, avslutar Wessfeldt.

Följ ämnen i artikeln