Nu ställs Wissman mot världseliten på 200 meter
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-03
Vinnaren Wissman är på väg att bli världsstjärnan Wissman.
Igår krossade han svenska rekordet på 400 meter (45.12).
I nästa tävling möter han världens snabbaste man – amerikanen Tyson Gay.
– Och vad är det som säger att inte en lintott från Sverige ska kunna utmana världseliten, säger han.
Nu är det inte Tyson Gay Johan Wissman siktar in sig på i första hand. Amerikanen har fått sitt stora genombrott i år och är världsetta på både 100 och 200 meter. Vid de amerikanska VM-uttagningarna vann han 200 på den näst bästa tiden i världen någonsin – 19.62.
Nästa tisdag möts de i Lausanne.
Wissman i finrummet
– Jag satsar på 400 meter i första hand, men springer 200 för snabbheten. Det kan bli ett nytt rekord i Lausanne. Där kan jag springa avslappnat och bara försöka hänga på och dras med i deras tempo. Dessutom har Lausanne några av världens snabbaste
banor.
Johan Wissman har snabbt hamnat i friidrottens finrum. Efter Lausanne går resan vidare till Rom och Golden League-galan där den 11 juli. Då springer Wissman 400 meter igen och jagar ett nytt rekord.
Det känns inte omöjligt efter uppvisningen vid MAI-galan i Malmö i går. Wissman krossade Jimisola Laursens svenska rekord med nästan halvsekunden – en sänkning från 45.54 till 45.12.
Nordiskt rekord
Samtidigt slog han islänningen Oddur Sigurdssons 23 år gamla nordiska rekord på 45.36 och toppar också årsstatistiken på 400 meter i Europa.
– Men det kändes inte som ett perfekt lopp. Förutsättningarna var inte de bästa. Det var kyligt och blåsigt och jag fick göra hela loppet själv. När jag såg tiden fick jag en liten chock. Så det känns verkligen som jag kan nå drömgränsen
och springa under 45 sekunder.
– Då är jag verkligen med i finrummet och kan ta sig till både VM- och OS-final.
Utmanar amerikaner
Skulle Johan Wissman sänka sin tid med ytterligare en halvsekund är han verkligen med bland de stora på 400 meter.
Och det är dit han siktar, trots att så många säger att européer är chanslösa på de USA-dominerade sprintsträckorna.
”Inga orealistiska mål”
– Ja, jag tycker gott att man kan ha höga målsättningar och sticka ut hakan även som svensk. Jag har alltid trott på mig själv och tycker inte att jag har några orealistiska mål. Det är många som inte tror att jag ska lyckas, men jag ska försöka motbevisa dem som inte tror att det ska gå.
Mats Wennerholm